Ravage na modderstromen Sierra Leone Hidde Hoogendam
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Het is als een lawine, alles is bedolven onder een grote bruine vlakte'

"Vrouwen huilen, kinderen huilen, je ziet allerlei huisraad tussen het puin." Hidde Hoogendam is erg onder de indruk van wat hij vanmorgen aantrof in het getroffen gebied in Sierra Leone. Een helling op een heuvel bij de hoofdstad Freetown ging gisteren na hevige regenval schuiven, waardoor enorme modderstromen zijn ontstaan.

Volgens het Rode Kruis zijn nog zeker 600 mensen vermist. Lokale media meldden eerder dat ruim 350 mensen om het leven zijn gekomen, onder wie meer dan honderd kinderen. Rond de 3000 mensen hebben hun huis moeten verlaten.

Hidde loopt stage in Sierra Leone en kon vandaag voor het eerst naar het getroffen gebied. "Een collega van me is een familielid kwijtgeraakt in het gebied en we wilden gaan zoeken", vertelt hij. Uiteindelijk kon Hidde niet meer doen dan toekijken. "We hadden geen schep bij ons en alles is afgezet door het Rode Kruis en andere instanties."

Hij vond het erg heftig om in het rampgebied rond te lopen. "Het is als een lawine, alles is bedolven onder een grote bruine vlakte. Huizen, kerken en scholen, een hele community is verdwenen."

Collega's van Hidde filmden gisteren de modderstromen in Freetown

Op veel plekken staan mensen te graven, op zoek naar slachtoffers, vertelt Hidde. "In het mortuarium hoorde ik dat 528 lichamen zijn binnengebracht, of eigenlijk delen daarvan."

Toch zijn er ook hoopvolle verhalen. "Een man is vandaag van onder het puin gehaald door het gebruik van zijn telefoon. De man wist van onder het puin te bellen met bekenden en is toen gevonden."

Toen Hidde in het rampgebied stond te kijken hoorde hij opeens een groep mensen gillen en huilen van vreugde. "Het bleek dat een vermiste jongen niet onder het puin lag, maar aan de andere kant van de heuvel was tijdens de ramp. Terwijl zijn familie bij een graafmachine stond kwam hij aanlopen en sprong in de armen van zijn moeder."

Hidde is al vier maanden in Sierra Leone voor zijn stage bij een groot internationaal bedrijf, die nog twee weken duurt. "Ik blijf hier voorlopig wel en kan mijn werk blijven doen." Graag zou hij iets doen voor de duizenden mensen die alles kwijt zijn. "Ik hoop dat er een actie van Giro555 komt, zodat we iets kunnen betekenen voor de mensen in Freetown."

Hidde filmde de ravage bij Freetown

STER reclame