Virgil van Dijk
NOS VoetbalAangepast

Ook KNVB en ECV pleiten voor vervroeging transferdeadline

Het is een discussie die elke zomer terugkomt. Waarom verschuiven we de transferdeadline niet naar vóór de competitie? Dit keer hebben de Engelse clubs een concreet plan, dat op een brede goedkeuring uit Nederland kan rekenen.

"Een positieve ontwikkeling", aldus Jacco Swart. Goed voorbeeld doet mogelijk goed volgen, denkt de directeur van de Eredivisie CV. "Engeland heeft een van de grootste competities van de wereld en staat daarmee boven aan de piramide."

In de Premier League lijkt er een revolutionaire verandering op komst. De Engelse clubs beslissen in september of ze met ingang van komend seizoen de transfermarkt eerder sluiten. "Als KNVB juichen we dit initiatief erg toe", reageert de Nederlandse bond via een woordvoerder.

Deadline week voor start competitie

Vooruitlopend op het definitieve besluit berichtte de Engelse krant Daily Telegraph dat een grote meerderheid ervoor kiest om de deadline een week voor de start van de competitie te leggen. Nu is dat nog drie weken ná aanvang van de seizoensstart.

Het gaat in dat geval om transfers tussen clubs uit de Premier League. Clubs uit andere landen kunnen nog wel spelers uit Engeland kopen, als hun transferwindow dan in ieder geval nog open is. Andersom kan dat niet.

Het lijkt allemaal zo simpel. Zet de deadline van de transfermarkt overal niet op 31 augustus, maar op 31 juli en je voorkomt taferelen als die met Davinson Sánchez afgelopen zaterdag. Wel zo eerlijk. Weg met de competitievervalsing.

Sánchez is niet de enige

Sánchez kwam zaterdag niet in actie voor Ajax tegen Heracles Almelo vanwege een aanstaande transfer naar Tottenham Hotspur. Het gevolg: de Amsterdammers speelden niet in hun beste samenstelling en verloren. Engeland heeft soortgelijke gevallen.

Zo speelde Virgil van Dijk in het openingsweekeinde niet voor Southampton, zogenaamd vanwege een virus. In de praktijk wil hij een transfer afdwingen. Met een deadline voor de competitiestart zou dit gedoe kunnen worden voorkomen.

Patrick van Diemen, spelersmakelaar namens VVCS/Soccer Vision, pleit voor het vervroegen van de deadline in heel Europa. "Iedereen weet dan waar hij aan toe is. Alles is gelijk", aldus Van Diemen. "Sportief zou het perfect zijn. Dat is duidelijk. Kijk maar naar wat er nu bij Ajax gebeurt."

Vergeefse poging tot verandering in 2011

In 2011 deed Bert van Oostveen, toenmalig directeur betaald voetbal, bij een UEFA-congres op Cyprus al een vergeefse poging om alle landen achter zich te krijgen voor een uniforme deadlinevervroeging.

"Op internationaal gebied hebben we al vaker aandacht gevraagd voor de zomerse transferperiode in samenhang met de start van de competitie", aldus de KNVB-woordvoerder. "Vooralsnog was dit zonder succes."

Davinson Sánchez

Het is dus niet zo simpel. Alle bonden hebben eigen competitieprogramma's en hun eigen belangen. De KNVB wacht in spanning de ontwikkelingen in Engeland af.

"We zijn benieuwd naar de uitkomsten van de gesprekken in Engeland en zullen tegen die tijd ook contact met de Engelse bond opnemen", aldus de KNVB. "Verder zullen we in gesprek gaan met onze clubs en de centrale spelersraad om eventuele aanpassingen in de transferperiode met hen te bespreken."

De Nederlandse bond zal niet alleen tot een vervroeging overgaan. "Het is van belang dat de transferperiodes in de verschillende landen zoveel mogelijk gelijk lopen en, indien mogelijk, dat ze voor de start van de competities sluiten", aldus de KNVB. "Dit is om te voorkomen dat je als Nederlandse club alleen nog maar kan verkopen en geen spelers meer kan terugkopen."

Niet optimistisch

"Ik denk niet dat Engeland dit alleen gaat doen", stelt spelersmakelaar Van Diemen. "Dit betekent dat de Engelse clubs nog spelers kunnen kwijtraken aan clubs als Real, Barcelona of Paris Saint-Germain en dan zelf niks meer kunnen halen. Dat lijkt me niet reëel."

Wat betreft de ECV blijft het ook niet bij Engeland. De overkoepelende organisatie van de eredivisieclubs wil half september, als de Europese landen weer bij elkaar komen, bespreken of er een gemeenschappelijk besluit kan worden genomen over het vervroegen van de transferdeadline.

Swart is wat dat betreft niet optimistisch. "Het wordt lastig", denkt de directeur van de ECV. "Sommige grote landen willen de transferwindow zo lang mogelijk open houden. In Italië doen ze in de laatste twee weken nog veel zaken als bekend is in welke Europese competitie de clubs uitkomen. Ik kan me voorstellen dat dit voor de Bundesliga en La Liga ook geldt."

"Maar wellicht dat de plannen in Engeland toch ook voor andere landen een reden zijn om overstag te gaan", besluit Swart. "Een jaar geleden hebben we er met de (Nederlandse) clubs voor het laatst uitvoerig over gesproken. Eén datum in alle landen is voor de clubs het belangrijkste en als dat dan ook nog wat kan worden vervoegd, is dat helemaal meegenomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl