Beeld uit de film Don't be a sucker! uit 1947
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse anti-nazifilm uit WOII viraal na rellen Charlottesville

Een fragment uit een Amerikaanse anti-fascistische film uit de jaren veertig gaat viraal op sociale media sinds het zaterdagavond werd getwitterd door een Amerikaanse antropoloog. De wetenschapper legde in zijn tweet een verband met de gebeurtenissen in Charlottesville van vrijdag en zaterdag.

"Een anti-fascistische film uit 1947 van het Amerikaanse leger, gemaakt om mensen te leren niet te vallen voor mensen als Trump, is nu weer relevant", schrijft Michael Oman-Reagan bij het videofragment. De tweet werd al meer dan 152.000 keer gedeeld.

Het fragment dat viraal gaat op Twitter

Het fragment komt uit de film Don't be a sucker!. Daarin wordt aan de hand van de gebeurtenissen in nazi-Duitsland uitgelegd hoe fascisme werkt en wat de gevolgen ervan kunnen zijn.

De film werd in 1943 gemaakt, tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1947 werd de film uitgebracht.

Neonazi's

Afgelopen weekend liep een betoging van nazi's, Ku Klux Klan-leden en andere rechts-extremistische racisten uit de hele VS in de stad Charlottesville uit op geweld. Een vrouw kwam om het leven en negentien mensen raakten gewond toen een rechtsextremist inreed op tegendemonstranten. Daarnaast vielen bij rellen nog eens dertien gewonden.

President Trump zei "de haat en het geweld, dat van veel kanten komt" te veroordelen. Het leverde hem veel kritiek op dat hij aanvankelijk naliet de rechtsextremisten als schuldigen aan te wijzen. Bovendien stelden critici dat mede door Trump een klimaat is ontstaan dat extreem-rechts in de kaart speelt.

Een aantal topmannen stapte vanwege Trumps reactie uit diens industrieraad, onder wie de hoogste bazen van sportkledingfabrikant Under Armour, farmacieconcern Merck en chipfabrikant Intel. Eerder stapte ook Elon Musk van Tesla al uit de raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl