ANP

De NVWA heeft zes nieuwe codes vrijgegeven van pluimveebedrijven waar eieren met fipronil vandaan komen. Het gaat om bedrijven die niet voorkwamen in de administratie van Chickfriend.

De bedrijven hebben zich zelf gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, nadat bekend was geworden dat er een verboden bestrijdingsmiddel in omloop was. Twee bestuurders van Chickfriend zijn opgepakt, omdat ze ervan worden verdacht fipronil te hebben gebruikt bij hun klanten.

Er zijn geen nieuwe eieren aangetroffen die een dusdanig hoge hoeveelheid fipronil bevatten dat ze helemaal niet gegeten kunnen worden. Wel geldt dat de eieren met deze codes beter niet door kinderen gegeten kunnen worden.

Er zijn nu in totaal 195 codes bekend. Het aantal getroffen bedrijven is minder, omdat van sommige bedrijven meerdere codes zijn vrijgegeven. Dat kan bijvoorbeeld als een bedrijf meerdere stallen heeft en niet in alle stallen fipronil is gebruikt.

De eieren met deze codes zijn mogelijk ook in de schappen van de supermarkten terechtgekomen. De brancheorganisatie voor supermarkten, CBL, zei vandaag dat de eierverkoop weer normaal is.

STER reclame