Facebook
NOS Nieuws Economie Tech Aangepast

Facebook lanceert eigen marktplaats in Nederland

Facebook lanceert zijn Marktplaats-concurrent, Facebook Marketplace genaamd, vandaag in Nederland. Via de Facebook-app kunnen gebruikers voortaan tweedehandsspullen verkopen en kopen. De dienst bestond al sinds oktober vorig jaar in de VS en een paar andere landen en is nu ook in Nederland en zestien andere Europese landen gestart.

Er worden al veel tweedehandsspullen via Facebook verkocht. Maar dat gebeurt nu via allerlei groepen die door gebruikers zelf zijn opgezet, zoals Vraag en Aanbod 030, Baby Marktplaats en Te Koop en Aangeboden 020 en Omstreken.

Nu biedt het bedrijf met Facebook Marketplace dus zelf een handelsplatform. De Facebook-app krijgt een nieuwe tab, waar je spullen kunt vinden gesorteerd op locatie, categorie en prijs. Gebruikers kunnen vervolgens met elkaar chatten om de verkoop onderling te regelen. Facebook faciliteert geen betaling of verzending.

18 miljoen in een maand

Het is onduidelijk hoe succesvol Marketplace in de VS is, sinds de dienst daar in oktober 2016 van start ging. Facebook wil alleen kwijt dat er in de maand mei 18 miljoen artikelen te koop werden gezet. Ter vergelijking: Marktplaats.nl zegt dat er dagelijks zo'n 350.000 nieuwe advertenties geplaatst worden. Dat zijn er meer dan 10 miljoen per maand, in een land dat bijna 20 keer minder inwoners heeft dan de VS.

Marktplaats.nl lijkt de concurrentie van Facebook niet meteen te vrezen. "Concurrentie stimuleert ons om nog harder aan onze dienst te werken en het nog beter en leuker te maken", zegt woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo. "Online handel neemt steeds meer toe in Nederland en het aantal bezoekers van Marktplaats groeit nog steeds." In 2015 had Marktplaats 7,3 miljoen bezoekers per maand, nu is dat zo'n 8,1 miljoen.

Gratis

Facebook Marketplace is gratis te gebruiken door zowel verkopers als kopers. In de VS experimenteert het bedrijf wel met betaalde advertenties in Marketplace. Maar die zijn niet van Marketplace-verkopers, maar gewoon dezelfde advertenties als die je in de News Feed te zien krijgt.

De meeste Marktplaats-advertenties zijn ook gratis. Alleen in sommige categorieën moet je als verkoper wel betalen voor een advertentie, zoals voor auto's, boten en muziekinstrumenten.

STER reclame