iStock
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

NVWA voert strijd tegen tijgermug in Weert op

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) breidt de bestrijding van Aziatische tijgermuggen in Weert uit naar een aantal woonwijken. Volgens de inspectie gaat het om een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de exotische mug zich vestigt in Nederland.

De NVWA begon op 24 juli met de bestrijding van de tijgermug op het bedrijventerrein Leuken Noord in Weert. Over de precieze vindplaats doet de organisatie volgens 1Limburg geen uitspraken. Ook is onduidelijk waar de tijgermuggen vandaan komen. Eerder kwamen ze mee met tropische planten of autobanden, maar dat lijkt nu niet het geval.

Kans op ziektes klein

De kans dat tijgermuggen in Nederland virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts), zika of chikungunya overdragen, is te verwaarlozen. Een woordvoerder van het RIVM: "Die virussen komen hier niet voor, dus de mug kan ze ook niet oppikken. Zuiver theoretisch is het natuurlijk mogelijk dat ze een virus in het buitenland opdoen en met zich meedragen. Dat is ook de reden dat we zo streng controleren en monitoren. Maar in de praktijk is het nog nooit voorgekomen dat een tijgermug in Nederland een gevaarlijk virus meedroeg."

Herkomst

De NVWA zit er intussen bovenop. In Veenendaal begon de organisatie in mei van dit jaar met onderzoek dat meer duidelijkheid over herkomst en verspreiding van de tijgermug moet geven. In die plaats werden vorig jaar onverwacht enkele tientallen tijgermuggen aangetroffen. Dit jaar zijn ze er niet gesignaleerd.

De enige melding buiten Weert van een tijgermug in Nederland komt dit jaar van de Bloemenveiling in Naaldwijk, waar op 7 juni een volwassen tijgermug in een val van de NVWA terechtkwam.

Bestrijding

Intussen verspreidt de tijgermug zich in Weert. Omdat het dier nu ook aan de rand van het bedrijventerrein Leuken Noord is aangetroffen, zet de NVWA de bestrijding voort in de aangrenzende woonwijken Leuken en Groenewoud. Die bestrijding bestaat uit het spuiten van een insecticide en het verwijderen van broedplaatsen zoals potten en banden met stilstaand water. Bewoners wordt ook gevraagd om broedplaatsen voor de tijgermug, zoals emmers en regentonnen, weg te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl