NOS NieuwsAangepast

Sonde begint aan zelfmoordvlucht bij Saturnus

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini is begonnen aan een zelfmoordmissie naar de planeet Saturnus. Vanmorgen begon de sonde aan een serie van vijf duikvluchten in de atmosfeer van de planeet, die uiteindelijk het einde zullen betekenen voor het ruimtevaartuig.

Cassini doet al sinds 2004 onderzoek naar Saturnus en zijn manen. Omdat de brandstof bijna op is, besloot NASA nog enkele riskante experimenten uit te voeren. Zo laveerde Cassini sinds april al enkele keren tussen de ringen van de planeet door.

Vanochtend om 06.22 uur zette Cassini koers richting de planeet zelf. Het ruimtevaartuig zal het wolkendek van Saturnus tot 1630 kilometer naderen om metingen te doen in de atmosfeer.

De astronomen willen zo meer te weten komen over de samenstelling van de atmosfeer. Ook zal de sonde foto's kunnen maken van de oppervlakte van de planeet die honderd keer zo gedetailleerd zijn als voorheen.

Stuwraketten

Tijdens de duikvluchten zal Cassini zijn stuwraketten moeten inzetten om zich te stabiliseren in de atmosfeer. Het NASA-team heeft daar ervaring mee opgedaan tijdens scheervluchten langs de maan Titan.

De missie van Cassini eindigt op 15 september, als de sonde recht op de planeet wordt afgestuurd. De sonde zal dan live informatie doorsturen totdat hij door de wrijving in de atmosfeer uiteenvalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl