Noord-Korea is een intrigerend land, ook voor Chinese dagjesmensen

Marieke de Vries / NOS
Geschreven door
Marieke de Vries
correspondent China

's Ochtends vroeg drommen de toeristen rond hun gidsen met vlaggetjes op het busstation. Ze gaan een dagje de grens over naar Noord-Korea. "Ik heb gehoord dat het er heel arm is, dat wil ik met eigen ogen zien", zegt een man die met zijn gezin op pad gaat.

Bij veel Chinese toeristen wekt die armoede een gevoel van nostalgie op omdat het nog niet lang geleden is dat ze zelf niet veel hadden. Ook de socialistische samenleving in de Democratische Volksrepubliek Korea (de officiële naam van Noord-Korea) zorgt voor herkenning en heimwee naar hoe het vroeger was. "Als toeristen de grens overgaan, gaan ze als het ware terug in de tijd, toen China nog puur communistisch was", zegt Wang Dali, reisgids in de grensplaats Dandong.

Correspondent Marieke de Vries bezocht Dandong. Ze neemt je mee naar de brug die China met Noord-Korea verbindt.

Chinezen gaan toeristisch dagje uit naar Noord-Korea

In de brochure van het reisbureau staan dagtrips naar het Noord-Koreaanse Sinijiu, waar een groot standbeeld van de Noord-Koreaanse aartsvader Kim Il-sung staat. De Chinezen kunnen er verder een cultuurhistorisch museum en een cosmeticafabriek bezoeken.

Wie niet persé de grens over wil, kan ook mee op een van de vele toeristenboten die over de Yalu-rivier varen. De rivier is van zowel China als Noord-Korea, en in de rivier liggen een aantal Noord-Koreaanse eilandjes.

1/4Toeristen stappen op een boot op de rivier Marieke de Vries / Nos
2/4Chinese toeristen aan boord van de boot Marieke de Vries / NOS
3/4Op zoek naar Noord-Koreanen met een verrekijker Marieke de Vries / NOS
4/4Ook kinderen gaan mee op reis naar Dandong Marieke de Vries / NOS

Als de eerste Noord-Koreaanse visser in beeld komt, wordt er druk gewezen en gefotografeerd. Ook een boer met een os verandert in een toeristische attractie. Een dame in een felgele jurk begint naar hem te roepen en te zwaaien. "Kijk dan hoe dichtbij we zijn", zegt ze. "Kijk dan naar Noord-Korea en dan naar China; zo dichtbij en toch zo ver verwijderd in economische ontwikkeling."

De Chinezen weten maar al te goed hoe de situatie in Noord-Korea is, dat Kim Jong-un er de scepter zwaait en dat het land een geïsoleerde dictatuur is.

1/3Een bootje met Noord-Koreaanse vissers Marieke de Vries / NOS
2/3Noord-Koreaanse militairen aan de overkant van de rivier Marieke de Vries / NOS
3/3Een visser met op de achtergrond een Noord-Koreaanse boer Marieke de Vries / NOS

"We wilden dit zien omdat het land internationaal ook zo in de spotlights staat. Denk je echt dat de Noord-Koreanen in staat zijn om zulke geavanceerde raketten en wapens te maken? Ze kunnen de eigen bevolking niet eens voeden, dus dat lijkt me niet", zegt Tan Zhixin, die met verloofde op de boot zit.

Hoeveel Chinese toeristen er jaarlijks naar Noord-Korea gaan, wordt sinds het aantreden van Xi Jinping in 2012, niet meer bekendgemaakt. Dat jaar waren het er 237.000.

Vorig jaar publiceerde een door de staat gerunde nieuwssite dat het aantal mensen dat vanuit Dandong naar Noord-Korea reist (85 procent van het totaal) inmiddels meer dan verdubbeld is, tot 580.000. Dat getal verbleekt nog steeds in vergelijking met de 8 miljoen Chinezen die jaarlijks Zuid-Korea bezoeken, maar het aantal stijgt wel.

Ook in deze tijden van internationale spanning en dreigementen vanuit Noord-Korea neemt de stroom toeristen en dagjesmensen niet af. "Helemaal niet", zegt reisgids Wang Dali. "We hebben het nog nooit zo druk gehad in een zomervakantie. Mensen vinden een beetje spanning ook wel interessant."

Op de boot is ook niemand bezorgd over de huidige situatie en de dreiging van een oorlog. "Welnee, Amerika is veel te groot voor Noord-Korea, dat durven ze nooit echt aan", zegt Wang Peng, die zijn dochter heeft meegenomen om haar uitleg te geven over Noord-Korea. "Bovendien zal ons prachtige China een conflict voorkomen. Als Amerika maar eens naar China en Rusland zou luisteren, want wij willen alleen maar vrede."