Lepistö klopt Vos in Zweedse WorldTour-wedstrijd

Lotta Lepistö heeft de WorldTour-wedstrijd in het Zweedse Vargarda op haar naam geschreven. De rappe Finse van Cervélo-Bigla klopte na 141 kilometer koers Marianne Vos in de sprint.

Lotta Lepistö AFP

De Nederlandse Boels Dolmans-ploeg, die zaterdag de ploegentijdrit in Vargarda op zijn naam had geschreven, had opnieuw snode plannen en maakte de koers hard voor Amy Pieters en Anna van der Breggen.

In de laatste ronde van elf kilometer zocht Pieters als eerste de aanval. Ze werd op de slotklim echter weer ingelopen. Daarna probeerde Van der Breggen het, maar de olympisch kampioene kwam evenmin weg.

Sprint

Een massasprint van een uitgedund peloton bleek onvermijdelijk. Ellen van Dijk, die de sprint aantrok voor haar Sunweb-ploeggenote Leah Kirchmann, had opeens een gaatje, maar kon haar inspanning niet volhouden.

Vervolgens kwam Vos op kop met Lepistö in haar wiel. De Finse, die ook al Gent-Wevelgem op haar naam had geschreven, passeerde de Brabantse moeiteloos.

Van Dijk eindigde achter Kirchmann en Christine Majerus (Boels) als vijfde.

Van der Breggen blijft aan de leiding

De Zweedse eendagskoers was de vijftiende wedstrijd in de WomenWorldTour. Vijf daarvan (Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van Californië en Ronde van Italië) werden gewonnen door Anna van der Breggen.

Van der Breggen gaat dan ook aan de leiding in het klassement.