Zwemtoppers niet blij met nieuwe regels zwembond FINA

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zwemtoppers niet blij met nieuwe regels zwembond FINA

Liefst acht goudenmedaillewinnaars van de WK zwemmen zijn aanwezig bij de wereldbekerwedstrijden in Eindhoven. Maar er zijn nog steeds toppers die het wereldbekercircuit laten lopen.

Het wereldbekercircuit bij het zwemmen kan daarom wel een positieve impuls gebruiken. De internationale zwembond FINA discussieert daar al een tijdje over. Maar niet alle zwemmers kunnen leven met de manier waarop dit gebeurt.

Katinka Hosszu is een van die toppers die het niet eens is met een aantal veranderingen. De Hongaarse haalde in het verleden 300.000 dollar per seizoen op doordat ze op veel afstanden uitkwam, maar dit jaar mogen de zwemmers maar op vier onderdelen uitkomen.

"Ik vind het zeker geen goede regel. Veel andere zwemmers vinden dat ook. Veel van hen willen meer zwemmen. Er zou geen beperking moeten zijn op het aantal keren dat je zwemt. Ik heb het gevoel dat ons talent ingeperkt wordt", vindt Hosszu.

De onvoorspelbaarheid is terug.

Marcel Wouda

Marcel Wouda snapt wel dat die regel er is gekomen. "Hosszu deed mee aan dertien afstanden en won er tien. Dan krijg je een competitieverloop dat niet leuk is. De onvoorspelbaarheid is nu terug", zegt de hoofdcoach van de KNZB.

Drievoudig olympisch kampioen Hosszu snapt wel dat er veranderingen moeten komen, maar zou daar graag over willen meebeslissen. Ze deed al een rondje langs verschillende zwemmers en dreigt met het oprichten van een vakbond.

Intelligent

"We willen als zwemmers serieus genomen worden. En we willen betrokken worden bij de ontwikkeling van de sport. Ik heb met veel zwemmers gepraat. Ze zijn allemaal intelligent en ze willen hun zegje kunnen doen. Hopelijk kunnen we doelen vaststellen om aan de FINA voor te leggen. Dan kunnen we samenwerken om het zwemmen nog meer te ontwikkelen", aldus Hosszu.

Pieter van den Hoogenband, toernooidirecteur van de wereldbeker in Eindhoven, vindt het fantastisch als dat gebeurt. "Zolang het een hoger doel is. Het moet niet om je eigen agenda gaan. Door goed samen te werken zou je een goede partner kunnen zijn."

STER Reclame