NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 13 augustus: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Eerst het weer: de dag begint met vrij veel wolken en enkele buien in het noorden. Later op de dag is er vooral in de zuidelijke helft van het land kans op een enkele bui. In het noorden wordt het overwegend droog. Het maximum komt uit rond 20 graden.

Wat heb je gemist?

President Trump krijgt veel kritiek op zijn reactie op de aanslag met een auto in Charlottesville. Trump zei gisteren dat hij "de haat en het geweld, dat van veel kanten komt", veroordeelt. Veel Republikeinen en Democraten gaat dat niet ver genoeg en roepen de president op duidelijk te zijn: de aanslag werd gepleegd door een white supremacist, zoals rechts-extremisten in de Verenigde Staten meestal worden genoemd. Er was een demonstratie van extreem-rechts gaande, die al voor de aanslag uit de hand liep.

De 20-jarige man die inreed op tegendemonstranten, wordt verdacht van moord. Hij zit vast. Zijn achtergrond of motief is niet bekendgemaakt.

De auto waarmee de aanslag in Charlottesville is gepleegd

Bij de WK atletiek in Londen is op dramatische wijze een einde gekomen aan de loopbaan van Usain Bolt. De Jamaicaanse sprinter viel in zijn laatste race, de finale van de 4x100 meter, geblesseerd uit. Na een moeizame wissel schoot het bij de achtvoudig olympisch kampioen in zijn hamstring.

Hamstringblessure zorgt voor dramatisch einde loopbaan Bolt

Twee Britse ministers, Philip Hammond van Financiën en Liam Fox, de minister van Handel, hebben in een gezamenlijk opinie-artikel in The Sunday Telegraph gepleit voor een overgangsperiode in plaats van een harde brexit. Dat de twee ministers samen met zo'n verklaring komen is opmerkelijk. Het kabinet van premier May heeft tot nog toe niet met één mond gesproken over hoe de brexit vorm moet krijgen. Binnen het kabinet zijn zowel voorstanders van een harde brexit waarbij in een keer alle oude afspraken vervallen en de nieuwe ingaan, en er zijn er die pleiten voor ruime overgangsperiodes.

De Nederlandse estafettevrouwen zijn in de finale van de 4x100 meter als laatste geëindigd. Bij de WK atletiek in Londen waren Tessa van Schagen, Dafne Schippers, Naomi Sedney en Jamile Samuel in 43,07 langzamer dan in de series. Samuel, die de race afmaakte: "Ik ben chagrijnig met een randje van tevredenheid."

Verder vandaag

Het is de laatste dag van de WK atletiek in Londen. Vanavond om 20.35 uur komen Sifan Hassan en Susan Krumins als laatste Nederlanders in actie tijdens de finale van de 5000 meter.

Landskampioen Feyenoord speelt om 14.30 uur tegen FC Twente.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl