Liam Fox (links) en Philip Hammond
NOS NieuwsAangepast

Britse ministers pleiten voor overgangsperiode brexit

Twee Britse ministers hebben in een gezamenlijk opiniestuk in The Sunday Telegraph gepleit voor een overgangsperiode na de brexit. "Maar een achterdeurtje om weer in de Europese Unie te kunnen komen is het niet", schrijven de ministers Hammond van Financiën en Fox van Handel.

Dat de twee bewindslieden met zo'n verklaring komen, is opmerkelijk. Het kabinet van premier May heeft tot nog toe niet met één mond gesproken over hoe de brexit vorm moet krijgen. Binnen de regering zijn zowel voorstanders van een harde brexit, waarbij in een keer alle oude afspraken vervallen en de nieuwe ingaan, en ministers die pleiten voor ruime overgangsperiodes.

Twee kampen herenigd

Philip Hammond was eerder tegen de brexit en is nu voorstander van een overgangsperiode. Liam Fox was juist een van de politici die campagne voerden vóór de brexit en niets van zo'n tussenfase wilde weten.

Toch lijkt ook het harde brexit-kamp nu overtuigd van een overgangsperiode. "We vinden dat een afgebakende overgangsperiode goed is voor onze nationale belangen en dat het bedrijven meer zekerheid zal geven", schrijven Hammond en Fox. Maar, waarschuwen de ministers ook, die periode kan niet oneindig zijn en het is geen manier om toch weer aan te sluiten bij de Europese Unie.

Datum

Voor het einde van het vrije verkeer van personen is al een datum vastgesteld, namelijk maart 2019. Dan moet de brexit een feit zijn en mogen EU-burgers niet zomaar meer wonen en werken in Groot-Brittannië. Hammond pleitte er eerder voor het vrije verkeer van personen te verlengen tot 2022.

In juli was de eerste ronde van onderhandelingsgesprekken tussen de Britse regering en de EU. De Europese hoofdonderhandelaar, Michel Barnier, zei toen dat hij meer duidelijkheid wil van Groot-Brittannië over hun standpunten. Londen lijkt daar gehoor aan te geven: voor de komende week zijn meerdere brieven aangekondigd, onder meer over wat er volgens Londen moet gebeuren met de grens tussen het Britse Noord-Ierland en EU-land Ierland.

De tweede onderhandelingsronde staat gepland voor eind deze maand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl