Zuid-Koreanen kijken het nieuws
NOS NieuwsAangepast

Dreigen met 'totale oorlog': een week bekvechten door VS en Noord-Korea

"Vuur en furie", "we staan klaar", "ellendige en ongenadige afstraffing", "totale oorlog". Het regent de afgelopen week verbale vijandelijkheden uit Noord-Korea en de VS. Lees hieronder hoe de spanning tussen beide landen in een week tot grote hoogte oploopt.

Het begint met nieuwe VN-sancties tegen Noord-Korea. Die worden vorig weekend opgelegd omdat het communistische regime in Pyongyang twee intercontinentale raketten had getest die de VS zouden kunnen bereiken. Het is niet voor het eerst: er zijn vaker sancties opgelegd aan het land door de VN, vooral vanwege het atoomprogramma.

Lood en vis

Zelfs China, een bondgenoot van Pyongyang, stemt in met de VN-resolutie. De Veiligheidsraad beperkt de export van kolen, ijzer, lood en vis uit Noord-Korea en verbiedt bepaalde investeringen in het land. Ook mogen landen geen Noord-Koreaanse werknemers meer laten overkomen.

Rakettest op een groot scherm in Pyongyang

De Koreanen blijken niet onder de indruk en zeggen niet te stoppen met rakettesten. Sterker nog: Noord-Korea dreigt op maandag zelf met sancties tegen de Verenigde Staten te komen "voor hun misdaden tegen ons volk en land".

Een dag later wordt de dreiging voor het Westen nog concreter. Dan blijkt uit Amerikaanse en Japanse inlichtingenrapporten dat Noord-Korea waarschijnlijk een kernkop heeft ontwikkeld die op zijn langeafstandsraketten past. Het zodanig verkleinen van de atoombommen was daarvoor nog niet gelukt.

De reactie van de Amerikaanse president Trump laat niet lang op zich wachten. "Als Noord-Korea doorgaat met het bedreigen van de VS, zal het te maken krijgen met vuur en furie die de wereld niet eerder heeft gezien."

'Vuur en furie zoals de wereld nog nooit heeft gezien'

Maar het dreigement dat Trump maakt, met de armen over elkaar, lijkt geen indruk te maken in Pyongyang. Kort erna waarschuwt Noord-Korea namelijk voor een "totale oorlog" als de Verenigde Staten besluit tot een preventieve aanval.

En de Koreanen noemen zelfs een specifiek doel: Guam, een Amerikaans eiland in de Stille Oceaan met 162.000 inwoners en een belangrijke Amerikaanse militaire basis. Het eiland ligt op ruim 3000 kilometer van Noord-Korea en is strategisch belangrijk.

Hier ligt Guam ten opzichte van Noord-Korea

Het concrete dreigement is opvallend voor Noord-Korea, zegt correspondent Marieke de Vries. "Ze wijken af van losse flodders, oorlogsretoriek, en ze lijken aan te geven dat ze eigenlijk een plan van aanval aan het ontwikkelen zijn."

Voor de bewoners van Guam zijn het dus spannende tijden. "Vertel de wereld dat wij onderpand zijn van een oorlog", zegt een van hen. "Wij zijn het slachtoffer van twee verwende, kinderachtige leiders."

Inwoners Guam bezorgd om Noord-Koreaanse dreiging

Een dag later wordt de dreiging voor Guam nog een stukje echter. Noord-Korea kondigt aan dat als leider Kim Jong-un het bevel geeft, er vier Hwasong-12-raketten worden afgevuurd. De raketten zullen op 30 tot 40 kilometer van het eiland in het water belanden.

Trump laat de dreigende taal richting het eiland natuurlijk niet over zijn kant gaan. Voorafgaand aan een ontmoeting met nationale veiligheidsadviseurs zegt hij dat Noord-Korea "heel, heel nerveus" moet zijn als het van plan is om iets tegen de VS te ondernemen.

"Mijn harde taal richting Noord-Korea is misschien nog niet hard genoeg", voegt hij daaraan toe, doelend op zijn 'vuur en furie'-uitspraak. "Hij komt hier niet mee weg."

'Hij komt er niet mee weg'

Een dag later, vrijdag, volgt nog een ronkende tweet. "Militaire oplossingen staan klaar", twittert hij. "We staan klaar, mocht Noord-Korea domme beslissingen nemen. Hopelijk bewandelt Kim Jong-un een ander pad."

Maar Noord-Korea houdt zich ook niet stil. Een lid van de militaire top zegt tijdens een massademonstratie in Pyongyang dat de VS een "ellendige en ongenadige afstraffing" te wachten staat in het geval van een preventieve aanval op nucleaire installaties.

Tussen alle verbaal geweld door, wordt er ook nog diplomatie bedreven. Althans dat meldt persbureau AP. De Amerikaanse gezant voor Noord-Koreaanse aangelegenheden in New York wisselt volgens AP geregeld boodschappen uit met een Noord-Koreaanse diplomaat bij de VN. Officiële bronnen willen niet reageren op het verhaal.

Andere landen beginnen ondertussen wel met reacties te komen. De Chinezen zeggen bij monde van staatskrant Global Times dat ze hun bondgenoot alleen helpen als de VS eerst aanvalt, en dus niet als Pyongyang de aanval opent.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov spreekt de hoop uit dat gezond verstand zal zegevieren. Ook de beurzen spreken zich uit over de oplopende spanningen: wereldwijd verdampt deze week bijna 1000 miljard dollar aan beurswaarde.

'Escalerende gedrag'

Vandaag belt de Chinese president Xi met zijn Amerikaanse ambtgenoot. "China hoopt dat de betrokken partijen zichzelf beheersen en afzien van iedere daad die de spanningen vergroot", melden Chinese staatsmedia.

Het Witte Huis legt de nadruk ergens anders op. Volgens een Amerikaanse verklaring zijn Trump en Xi het erover eens dat Noord-Korea moet ophouden met zijn "provocatieve en escalerende gedrag".

Op deze laatste verbale sneer heeft Noord-Korea nog niet gereageerd.

Het bovenstaande gebeurde allemaal in een week, maar het conflict is er al veel langer, meer dan 60 jaar zelfs. Bekijk hieronder een terugblik op de oorsprong van het conflict: de Koreaanse Oorlog.

Noord- en Zuid-Korea: de oorsprong van het conflict

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl