Pauline Broekema / NOS

Heel eenzaam was Marie Braun nog niet. Nog niet, maar andere mensen zag ze weinig meer.

Vooral de steile trap in haar Rotterdamse bovenwoning zorgde voor problemen. "Traplopen ging niet zo best. Af en toe moest ik op handen en voeten naar boven."

Mevrouw Braun (85) is niet de enige. Uit een onderzoek uitgevoerd in 2012 staat dat 45 procent van ouderen zich eenzaam voelt. In Rotterdam is de situatie nog iets erger. 56 procent van de Rotterdamse ouderen voelt zich matig tot ernstig eenzaam. In 2013 kwam daar nog het schokkende bericht bij over een oudere vrouw in Rotterdam-West die al tien jaar dood in haar woning bleek te liggen.

Braun ging op haar twaalfde van school, werd werkster en ging met pensioen met een kapotte rug. Aan haar lichamelijke gebreken was niet veel meer te doen, zeiden de dokteren.

"Ik kwam minder buiten vanwege de trap. Ja, het werd wel erger, dat eenzaam voelen. Dat je denkt: waar moet dat nou met mij naartoe? Het wordt tijd dat ik geraniums koop, dacht ik. Dan kan ik erachter gaan zitten."

Eenzaamheid Rotterdamse ouderen neemt af

De gemeente Rotterdam startte in 2014 een programma om eenzaamheid onder ouderen, zoals bij Marie Braun, aan te pakken. Achtduizend 75-plussers in de stad werden bezocht door vrijwilligers. De eenzaamheid onder Rotterdamse ouderen daalde licht, maakte de gemeente vandaag bekend.

Braun kreeg uiteindelijk een huisje op een andere plek, zonder steile trap. "En toen gingen we hierheen met heel het zooitje", lacht ze hoestend.

Ze voelt zich er beter door. "Blij? Ja! Uh nou... Blij?", ze twijfelt. "Ik voel me rustiger, het wordt steeds beter. Als je ergens lang woonde en je wordt daar weggerukt dan moet je ook wel verdriet kunnen hebben toch?"

Haar dochter woont nu om de hoek en komt vaak langs. Dat was in het vorige huis niet zo. "Het was een heel eind voor haar. Nu is ze vlakbij en komt ze te veel, haha. Nu staat ze met de was voor de deur."

STER reclame