Getergde Boom soleert naar zege en pakt leiderstrui in BinckBank Tour

Aangepast

Lars Boom heeft op fraaie wijze de vijfde etappe in de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. Op anderhalve kilometer van de meet sprong de Lotto-Jumborenner weg uit een kopgroep met louter toppers en hield knap stand tot de finish. Peter Sagan werd tweede en Greg Van Avermaet derde.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Getergde Boom slaat dubbelslag in BinckBank Tour

In de bijzonder levendige etappe van 165 kilometer door het Zuid-Limburgse heuvelland met start en en finish in Sittard-Geleen ontstond het ene groepje na het andere. De beslissende breuk in het peloton ontstond na een val van de Belg Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) en een aanval van diens landgenoten Jasper Stuyven (Trek) en Jan Bakelants (AG2R).

Voorin bleven zestien man over, onder wie Tom Dumoulin (Sunweb), Danny van Poppel (Sky), André Greipel, Tim Wellens (beiden Lotto-Soudal) en Philippe Gilbert (QuickStep). Alle ogen waren echter gericht op Sagan (Bora) die deze ronde al twee ritten op zijn naam schreef.

Op 6 kilometer probeerde de Slowaakse wereldkampioen te ontsnappen, maar zijn vluchtpoging strandde. Daarna neutraliseerde Sagan nog een vlucht van Sep Vanmarcke (Cannondale), maar moest hij passen op de demarrage van Boom die met een luide schreeuw en een paar opvallende gebaren de finishlijn passeerde.

Boom ook nieuwe leider

Boom is dankzij de bonificatieseconden ook de nieuwe leider in het klassement. Hij neemt het groene tricot over van Stefan Küng (BMC), die door een lekke band op een ongelukkig moment achterop raakte.

Met nog twee etappes te gaan is de voorsprong van Boom op Sagan, de nummer twee in het klassement, nu twee seconden. Ook Dumoulin (derde op 8 seconden) is nog kansrijk voor de eindzege.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Boom gooit frustraties van zich af met zege: ik weet dat ik goed bezig ben

Voor Boom is het pas de eerste zege sinds zijn terugkeer bij Lotto-Jumbo. Het mislukte voorseizoen en zijn rol bij het Nederlands kampioenschap, waarin Boom met een late aanval - vrijwel identiek aan vandaag - de sprinttrein van ploeggenoot Dylan Groenewegen ontregelde, kwamen hem op de nodige kritiek te staan.

Met een paar stevige gebaren op de streep haalde Boom zijn gram. Dat kwam hem achteraf nog duur te staan. Boom kreeg een boete van duizend Zwitserse frank (zo'n 880 euro) vanwege 'incorrect gedrag bij het overschrijden van de aankomstlijn'.

"De mensen voor wie het is, weten waar het over gaat", zei Boom over zijn gebaar. "Het voorjaar was niet wat we hadden gehoopt. Ik denk dat ik heel goed aan het werk ben de laatste tijd. Ik word net geen kampioen van Nederland. Dus ik ben hier heel blij mee."

'Boom was boos omdat hij niet naar de Vuelta mag'

Waarom maakte Lars Boom zo'n getergde indruk bij het winnen van de vijfde etappe van de BinckBank Tour. Wielervolger Marijn de Vries denkt het te weten.

En de honger van Boom is nog niet gestild. Nog twee lastige etappes scheiden hem van de eindzege, vijf jaar nadat hij al eens de eindzege had gepakt in wat toen nog de Eneco Tour heette.

Zaterdag staat een kleine Luik-Bastenaken-Luik op het programma in de Ardennen, zondag wacht een kleine Ronde van Vlaanderen met onder meer de Bosberg en de Muur van Geraardsbergen. Boom: "Zondag moet mij zeker wel liggen, ik moet me alleen door de rit van morgen zien te knokken."

Uitslag en klassementen na vijfde etappe

STER Reclame