'Onze camping is een slagveld, wij kunnen hier niet blijven'

Aangepast
Joey Both

"Ik zag bomen op me afkomen. Je moest rennen voor je leven." De Nederlandse Laura Smulders is op vakantie in Cavallino, vlak bij Venetië. Ze werd samen met haar familie en een vriendin gisteren verrast door noodweer.

"Er zijn hier huisjes geplet", vertelt Laura. "We moesten om ons heen kijken welke bomen er zouden gaan vallen en dan moesten we de andere kant op rennen." De camping waar ze verbleef is veranderd in een slagveld. "Wij kunnen hier nu niet meer blijven."

1/2De camping waar Laura verbleef veranderde in een 'slagveld' Laura Smulders
2/2Overal lagen omgevallen bomen Laura Smulders

Het huisje waarin de 18-jarige Nederlandse vakantie vierde, is op die camping een van de weinige die het noodweer heeft overleefd. "De mensen tegenover ons hadden een boom door de slaapkamer heen en bij de receptie zat een man met een gat in zijn hoofd. Bij ons is de ruit van de auto gesneuveld."

Ook Eric Hermans viert vakantie in Cavallino. "We hebben geluk gehad dat een boom hier de andere kant op viel. Helaas wel op de auto van de buren." Hermans kan zijn vakantie nog wel voortzetten. "De voorspellingen zijn nu goed, dus we blijven gewoon. Nu vooral opruimen."

1/3Ook op deze camping was het een ravage Eric Hermans / NOS Ooggetuige
2/3Met veel omgewaaide bomen Eric Hermans / NOS Ooggetuige
3/3En beschadigde tenten Eric Hermans / NOS Ooggetuige

De Nederlandse Eline van Vliet zit met haar familie op het zuidelijker gelegen eiland Isola di Albarella. Vanwege het voorspelde noodweer besloten ze familie te bezoeken, in het binnenland van Italië. De buien zelf hebben ze dus niet meegemaakt, maar bij terugkomst was de ravage al snel duidelijk.

"Toen we terugkwamen zagen we alleen maar omgevallen bomen, geen plek leek te zijn gespaard", zegt Eline. "De grootste bomen zijn ontworteld en ook de tennisbaan hier ligt bezaaid met joekels van bomen." Nu, een dag later, overheerst vooral het geluid van kettingzagen op Isola di Albarella.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2Noodweer treft Nederlandse vakantiegangers in Italië
2/2Het eiland Isola di Albarella, een dag na het noodweer Eline van Vliet

Iets meer dan tachtig Nederlanders bij het Gardameer belden de afgelopen dagen met de alarmcentrale van de ANWB over kapotte ruiten van auto's en caravans. Volgens vakantiegangers daar kwamen er hagelstenen zo groot als golfballen uit de lucht.

"Voor die mensen die schade aan de auto hebben, zorgen wij dat ze bij een garage of ruitenspecialist terechtkunnen", zegt een woordvoerder. "Daarna zijn ze dan weer veilig mobiel." Volgens de ANWB is het wel 'persen en proppen'. "De wachttijd loopt wel iets op, want er zijn toch ineens veel meldingen."

STER Reclame