NOS NieuwsAangepast

Nederland mag verdachten uitleveren aan Turkije

Nederland mag weer verdachten uitleveren aan Turkije. De Nederlandse Staat stond voor de rechter omdat de eerste Turkse Nederlander sinds de couppoging van vorig jaar wordt uitgeleverd aan Turkije. Zijn advocaat probeerde de uitlevering tegen te houden.

De man wordt in Turkije verdacht van drugssmokkel. Hij wilde niet uitgeleverd worden omdat hij bang is dat hij in Turkije een oneerlijk proces krijgt, door het verslechterde rechtssysteem in het land.

"Niets wijst erop dat die ontwikkelingen zich voor zullen doen in de strafvervolging van de eiser", is te lezen in de schriftelijke uitspraak. "De eiser wordt verdacht van een zogenoemd commuun delict (drugshandel). Het gaat niet om een politiek gevoelige zaak."

Ook hoort de man niet bij een risicogroep, zegt de rechter.

Bart Stapert, de advocaat van de verdachte, noemt de uitspraak onbegrijpelijk. "Het is buitengewoon teleurstellend. De rechter sluit zijn ogen voor de realiteit in Turkije", zegt hij tegen de NOS. "Hij legt de lat heel hoog en kijkt alleen naar het individuele geval, niet naar de algemene situatie in Turkije."

Staperts cliënt gaat in hoger beroep. "We gaan kijken hoe ver we komen bij het Hof in Den Haag. Maar ik hoop ook dat de politiek de handdoek oppakt nu."

De uitleveringen aan Turkije werden vorig jaar na de couppoging stilgelegd. Verschillende rechtbanken stonden uitlevering aan Turkije niet toe. In juli maakte minister Blok van Veiligheid en Justitie bekend dat Nederland weer wilde beginnen met het uitleveren van verdachten. Volgens Blok heeft Turkije garanties gegeven dat verdachten een eerlijk proces krijgen en goed behandeld worden.

Nooit bestraft

Er worden alleen mensen uitgeleverd die worden verdacht van een misdrijf in Turkije. Anders zouden in Nederland verblijvende verdachten van drugshandel, mishandeling, inbraken of moord nooit worden bestraft, zei Blok.

Verdachten die door Turkije worden gezocht omdat ze een aanhanger van de geestelijke Fethullah Gülen zijn, worden niet uitgeleverd. Turkije houdt Gülen verantwoordelijk voor de couppoging en pakt zijn al dan niet vermeende aanhangers keihard aan: die worden ontslagen, gearresteerd of gevangengezet.

Een aantal weken geleden werd al een Turkse man uitgeleverd aan Turkije. Die heeft de beslissing niet voor de rechter aangevochten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl