Bom uit Tweede Wereldoorlog op rampterrein Fukushima

Aangepast
Luchtfoto van de kerncentrale van Fukushima in 2011 EPA

Op het terrein van de kerncentrale van Fukushima in Japan is een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het explosief werd gevonden tijdens werkzaamheden aan een parkeerplaats. Volgens de exploitant ligt de bom ver genoeg van de beschadigde kernreactoren.

"Het was wel even schrikken, maar het valt gelukkig mee", zegt correspondent Kjeld Duits vanuit Japan. "Het is niet zo'n heel grote bom, zo'n 89 centimeter lang en een diameter van 15 centimeter. Bovendien is het buiten het gebied waar men voorzichtig moet zijn vanwege radioactieve straling."

In Japan zijn in de Tweede Wereldoorlog door Amerika meer bommen gegooid dan op Duitsland.

Kjeld Duits, correspondent Japan

Op de plek van de kerncentrale was tijdens de Tweede Wereldoorlog een militair vliegveld. "Het gebeurt ook nog regelmatig dat er bommen worden gevonden in Japan", legt Duits uit. "In Japan zijn er in de Tweede Wereldoorlog door Amerika meer bommen gegooid dan bijvoorbeeld op Duitsland. In 2010 vonden ze bijvoorbeeld 902 niet-geƫxplodeerde bommen en granaten."

Kernramp

Japan werd op 11 maart 2011 getroffen door een beving met de kracht van 9 op de schaal van Richter. Door de tsunami na de beving kwamen bijna 19.000 mensen om het leven. Een deel van hen is nooit teruggevonden. Door de beschadigde kerncentrale in Fukushima moesten honderdduizenden mensen vertrekken uit het radioactieve gebied.

Nu gaat het steeds beter, vertelt correspondent Duits. "In het begin was het natuurlijk een moeilijke en gevaarlijke situatie. Maar sommige gebieden zijn onlangs weer opengesteld. En er zijn met behulp van een robot foto's gemaakt van de gesmolten kernbrandstof. Tot nu toe was niet bekend waar die kernbrandstof lag en hoe de situatie daar was."