Bart Bennema en Dafne Schippers bij de WK atletiek in Peking
NOS SportAangepast

Bennema hoopt dat Schippers 't weer flikt

Natuurlijk denkt hij geregeld terug aan dat waanzinnige toernooi in Peking. "Ik wist dat ze hard kon lopen, maar niet precies waar ze op dat moment thuishoorde in het mondiale topveld. We gingen voor een medaille; het werden er twee. Met die geweldige wereldtitel op de 200 meter als uitsmijter."

Bart Bennema herinnert zich als de dag van gisteren hoe zijn pupil Dafne Schippers in augustus 2015 de hele wereld aan haar voeten kreeg met sensationele optredens op de 100 en 200 meter.

Dafne Schippers pakt in 2015 goud op de WK in Peking

De oud-meerkamper speelde een heel belangrijke rol in de ontwikkeling en het succes van de sportvrouw Dafne Schippers. Aanvankelijk als coach van de meerkampster Schippers, later van de sprintster Schippers. In beide hoedanigheden hadden coach en atlete succes.

Na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van vorig jaar, met zilver voor Schippers op de 200 meter, eindigde de succesvolle samenwerking. De sprintster stapte over naar de Amerikaan Rana Reider. Bennema ging voor de Atletiekunie verder als coach van de meerkampers.

Vrijdagavond om 22.50 uur verdedigt Dafne Schippers in Londen haar wereldtitel van Peking in de finale van de 200 meter en Bennema zal er opnieuw van genieten. Van een afstandje, want de situatie is nu eenmaal flink veranderd.

Dafne Schippers op de baan na de finale van de 200 meter in Rio

Schippers is de favoriete, zeker na het wegvallen van de Amerikaanse Tori Bowie. Zij was dit seizoen de snelste, maar bij de finish van haar gouden race op de 100 meter raakte ze geblesseerd door een val. Ook olympisch kampioene Elaine Thompson ontbreekt.

De weg voor een tweede wereldtitel ligt dus open voor de Nederlandse, die op de 100 meter brons pakte en indruk maakte met haar versnelling in het tweede deel van de race. De favorietenrol is een andere uitgangspositie dan op 28 augustus 2015.

"Ze was goed in vorm. Al een tijdje en dat straalde ze uit. Ze bouwde het WK-toernooi in Peking mooi op", vertelt Bennema. "Op de 100 meter wandelde ze door de series, sjokte ze door de halve finales en pakte ze zilver met een geweldige race in de finale. Ze verkeerde in een flow en dat zag je later terug op de 200 meter."

Dafne Schippers en coach Bart Bennema bij de Spelen in Rio

"Voor het toernooi in Peking heb ik gezegd: laat maar zien wat je waard bent. We stonden er vrij los in. Als coach is het dan vooral duimen opsteken en zeggen dat het er goed uitziet. Je moet vooral niet te veel zeggen, vooral je mond houden."

Bennema zat in het publiek. "Voor de finale van de 200 meter had ik echt zenuwen. Je leeft mee, je zintuigen zijn een stuk scherper. Dafne is goed in ontspannen. In de warming-up was duidelijk wat er moest gebeuren. Ze was er klaar voor", kijkt Bennema terug op de bijzondere finale.

Dafne Schippers en de 200 meter

Het leven van Schippers stond na haar gouden race in 21,63 seconden op z'n kop. De aandacht voor het sprintwonder was enorm. Gold dat voor Bennema ook?

"Minder dan bij Dafne. Maar het heeft me als coach meer mogelijkheden gegeven. Mijn leven is redelijk normaal gebleven. Mijn ervaringen zijn wel uniek. Vanavond ga ik er weer goed voor zitten. Ik hoop dat ze het weer flikt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl