Deskundige zaak-Nicky Verstappen schrijft open brief aan moordenaar

Aangepast
Monument op de Brunssummerheide bij de plek waar Nicky Verstappen werd gevonden ANP

De Belgische deskundige Carine Hutsebaut, die een daderprofiel heeft gemaakt in de zaak Nicky Verstappen, heeft een open brief (.pdf) geschreven aan de moordenaar van de Limburgse jongen. Daarin roept ze de dader op om zich te melden.

Hutsebaut is betrokken bij tientallen onderzoeken naar kindermoorden in en buiten Nederland. Ze maakte in 2001 een daderprofiel in de zaak-Verstappen. Op verzoek van het team dat de moord onderzoekt, heeft ze dat profiel nu geactualiseerd.

Schuldgevoelens

De Belgische gaat ervan uit dat de dader 19 jaar na dato een groot schuldgevoel heeft. Aan het eind van haar open brief richt Hutsebaut zich rechtstreeks tot de dader en roept ze hem op zich te melden. "Dat dit niet eenvoudig is, staat buiten kijf", schrijft ze. "Aanvaard de gevolgen van wat u deed. Maak uw straf eindig."

1Limburg schrijft dat Hutsebaut in haar brief ook de maatschappij oproept om anders tegen de zaak aan te kijken en oog te hebben voor de schuldgevoelens van de dader.

Dna-onderzoek

Vandaag is het precies 19 jaar geleden dat de destijds 11-jarige jongen tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide verdween. Een dag later werd zijn lichaam in een bosje niet ver van het kamp gevonden. Verschillende verdachten werden opgepakt, maar de dader is nooit gevonden.

Vorige week werd bekend dat een groot dna-verwantschapsonderzoek in de zaak enkele maanden wordt uitgesteld. Het OM laat weten dat de voorbereiding meer tijd kost. Naar verwachting worden voor het onderzoek 15.000 mannen uit Limburg gevraagd om vrijwillig dna af te staan.

STER Reclame