Wüst wereldkampioen allround

Aangepast op

Ireen Wüst heeft op de Olympic Oval in Calgary de wereldtitel allround in de wacht gesleept.

De Nederlandse bleef Christine Nesbitt en titelverdedigster Martina Sábliková voor.

Wüst ging na dag één al aan de leiding, maar op dag twee sloeg de TVM-rijdster echt toe. Waar de Goirlese op de 1.500 meter een uitmuntende tijd reed, stelde Sábliková danig teleur.

Het gevolg was dat de Tsjechische op de vijf kilometer 15,56 goed moest maken. Dit zat er nimmer in en tot overmaat van ramp kwam Sábliková ten val. Dankzij enkele puike rondes wist ze nog wel Marrit Leenstra van het podium te houden.

"Ik was heel goed"

"Dit was heel bizar", aldus Wüst. "Maar als zij niet was gevallen, had ik het ook gered. Ik was vandaag heel goed, ik heb echt genoten."

De laatste drie jaar moest Wüst bij het WK allround met zilver of brons genoegen nemen. "Dat was ook mooi. Maar eerlijk is eerlijk: alleen titels tellen. Vorig jaar bewees ik met mijn gouden medaille op de Olympische Spelen weer terug te zijn. Nu tel ik in het allrounden ook weer helemaal mee. Het is prachtig dat alles nu samenvalt."

Wüst noteerde op de 5.000 meter een tijd van 6.55,85 en Sábliková kwam ondanks haar valpartij nog tot 7.00,04. Zij moest wel wereldkampioene sprint Christine Nesbitt in de eindstand voor zich dulden. De Canadese volbracht de 5.000 meter in 7.09,06. Marrit Leenstra had voor de vijf kilometer 7.06,74 nodig en eindigde op plek vier, achter Sábliková.

Formidabele 1.500 meter

Wüst legde de basis voor haar wereldtitel op de 1.500 meter, die ze op indrukwekkende wijze won. De Brabantse nam het in de laatste rit op tegen Christine Nesbitt, die nog geen mijl had verloren dit seizoen. De Canadese was echter niet opgewassen tegen Wüst, die met een toptijd van 1.52,59 maar net boven haar eigen nationaal record bleef (1.52,38).

Sábliková reed een onverwacht slechte race. Marrit Leenstra was de Tsjechische in een rechtstreeks duel de baas in 1.53,88, de Friezin was nog nooit sneller. Sábliková had voor de afstand 1.55,61 nodig.

Voorhuis en Valkenburg

Jorien Voorhuis vond haar naam in de eindstand terug op de zesde positie. Diane Valkenburg beëindigde het WK twee plekken lager.