Onrust in havenplaatsen door vluchtelingen

Aangepast
IJmuiden ANP

Inwoners van aantal kleinere havenplaatsen in Nederland zijn bezorgd over de toename van het aantal vluchtelingen in hun gemeenten die naar Groot Brittanniƫ willen. In Hoek van Holland en IJmuiden komt dat steeds vaker voor, meldt de marechaussee.

In IJmuiden lijkt het aantal vluchtelingen dit jaar te verdubbelen. In 2016 zijn daar in totaal negentig vluchtelingen betrapt in de haven. Dat aantal is dit jaar al in juli bereikt. In Hoek van Holland speelt het probleem al langer. Gisteren nog zijn daar vier Albanezen betrapt die zich in een vrachtwagen hadden verschanst. Albanezen vormen ruim twee derde van de vluchtelingen die in Hoek van Holland zijn betrapt.

Levensgevaarlijk

De vluchtelingen zetten steeds vaker hun leven op het spel, waarschuwt de marechaussee. In Hoek van Holland zwemmen ze over de drukbevaren Nieuwe Waterweg naar de ferry-haven. In de omgeving van de haven zorgen ze voor overlast, door hun verblijf in de duinen en bij de veerboten naar Groot-Brittanniƫ.

In de haven van IJmuiden zien buurtbewoners dikwijls groepjes rondhangen die loeren op een plek in een vrachtwagen. Garagehouder Leo Kemp ziet het vanuit zijn zaak gebeuren, zegt hij tegen NH.

"Dan probeer ik altijd de marechaussee te benaderen, want anders zit de chauffeur met de gebakken peren. Ik zie soms mensen rondlopen om een vrachtwagen. Dan proberen ze erop of eronder te komen."

De gemeente Velsen, waar IJmuiden bij hoort, heeft zelf ook maatregelen genomen. Zo zijn camera's geplaatst in de haven, hekken verstevigd en heeft de marechaussee een nieuwe werklocatie naast de ferry geopend.

Aboutaleb

In Albaniƫ loopt een campagne - een samenwerking van Nederlandse en Albanese autoriteiten - om duidelijk te maken dat Albanezen geen enkele kans maken bij een asielaanvraag in de Europese Unie. Volgens RTV Rijnmond gaat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb naar de Albanese hoofdstad Tirana om mee te werken aan de campagne.

STER Reclame