Reuters

De grondwetgevende vergadering in Venezuela, die in juli onder veel protest van de oppositie werd ingesteld, heeft een wet aangenomen om een waarheidscommissie op te richten.

Die commissie moet volgens het hoofd van de vergadering "haat, geweld en intolerantie" de kop indrukken. Maar de verwachting is dat het vooral een tribunaal wordt om af te rekenen met de oppositie. De waarheidscommissie bestaat namelijk volledig uit vertrouwelingen van president Maduro.

Het onderzoek van de commissie gaat tot 1999, toen Maduro's socialistische voorganger Hugo Chávez aantrad als president. "Wat we de komende tijd gaan zien is dat oppositieleiders worden opgeroepen om te vertellen wat ze de afgelopen 18 jaar hebben gedaan", zegt Latijns-Amerikakenner Edwin Koopman in het NOS Radio 1 Journaal. "Iedereen die demonstraties heeft toegestaan of aangevoerd, zal voor de commissie moeten verschijnen."

Leden van de grondwetgevende vergadering tijdens hun installatie Reuters

De afgelopen weken zijn al burgemeesters opgepakt of veroordeeld, omdat ze demonstraties hebben toegestaan in hun gemeente. "De bekendste is Ramon Muchacho. Hij is bij verstek veroordeeld tot 15 maanden cel en is op de vlucht geslagen", zegt Koopman.

Andere burgemeesters staan op de lijst om te worden opgepakt. Van één burgemeester is zelfs al weken niets meer vernomen nadat hij werd gearresteerd. Hoewel Muchacho op de vlucht is, heeft hij via een videoboodschap nog wel een oproep gedaan aan zijn aanhang om door te gaan met het verzet.

Hoop op verandering verloren

Aan die oproep van Muchacho wordt amper gehoor gegeven. "We hebben de afgelopen vier maanden massale demonstraties gezien. Maar wat je nu ziet is dat mensen een beetje het geloof in verandering kwijt zijn. Dat ze denken dat het toch geen zin heeft. Sinds de grondwetgevende vergadering is alle hoop een beetje de grond in geslagen", zegt Koopman.

Toch ziet hij nog wel een lichtpuntje. "De meeste oppositiepartijen hebben besloten om mee te doen met de verkiezingen in december. Dan worden burgemeesters en gouverneurs gekozen."

Volgens Koopman was de oppositie in eerste instantie bang dat de verkiezingen een soort poppenkast zou worden. "Ze doen nu toch mee om te voorkomen dat de regering er straks weer met honderd procent van de stemmen vandoor gaat."

Als het zo doorgaat, wordt de inflatie ergens tussen de 800 en 2000 procent

Edwin Koopman

Ondertussen heeft Venezuela ook nog te maken met een flink krimpende economie. "De economie gaat dit jaar tussen de 7 en 10 procent krimpen. Dat is echt ongelooflijk, vooral als je je bedenkt dat de landen rondom Venezuela allemaal groeiende economieën hebben. De inflatie wordt ergens tussen de 800 en 2000 procent als het op deze manier doorgaat", vertelt Koopman.

En de verwachting is dat het niet snel beter wordt in het land. "Er is grote armoede, er is honger. Er is een enorme schaarste aan voedsel. De regering geeft ondernemers de schuld van al deze problemen en zal de duimschroeven bij de ondernemers verder aandraaien. Het zal dus allemaal steeds erger worden."

STER reclame