Reuters/bewerking NOS

Goedemorgen! Van tijd tot tijd zon. Vooral in het zuidoosten kunnen nog wat buien vallen. Het wordt een graad of 20. Morgen en in het weekend ook best wat zon en weinig buien.

Wat heb je gemist?

Noord-Korea: vier raketten richting Guam gepland

Als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het bevel geeft, worden vier raketten afgevuurd op het Amerikaanse eiland Guam. Dat heeft het leger van Noord-Korea bekendgemaakt. De projectielen zullen volgens het plan zeker 30 kilometer van het eiland in het water belanden. De bekendmaking is een nieuwe stap in de escalatie van de oorlogstaal tussen de twee landen.

Op het eiland is een Amerikaanse militaire basis gevestigd EPA

Gewonden bij schietpartij in Beerta

Bij een schietpartij in het Groningse dorp Beerta zijn meerdere mensen gewond geraakt. Vijf verdachten zijn aangehouden. De schoten werden gelost in een huis bij een ruzie. De politie zegt dat de aanleiding vermoedelijk "in de relationele sfeer" ligt. Meteen na het incident werden drie verdachten aangehouden. De twee andere verdachten, die in een auto op de vlucht waren geslagen, werden even later opgepakt.

Meerdere mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht Persbureau Meter

Nederlander woont 22 kilometer van zijn werk

Werknemers in Nederland wonen gemiddeld ruim 22 kilometer van hun werk. Vier op de tien werken in hun eigen gemeente. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over woon-werkafstanden. Vooral in grensgemeenten en moeilijk bereikbare gebieden als de Waddeneilanden werkt een groot deel van de werknemers in de eigen woonplaats. Ook in grote steden komt werken én wonen veel voor.

Het mensaapje is zo groot als een citroen Reuters

Dertien miljoen jaar oud mensaapje geeft nieuw inzicht in evolutie

Wetenschappers hebben in Kenia een schedel gevonden van een mensaapje dat dertien miljoen jaar geleden leefde. De vondst biedt volgens de onderzoekers nieuwe inzichten in de evolutie van de mens. Het mensaapje leefde in de tijd voor de mensachtigen zich hadden afgescheiden van de mensapen. Er waren eerder wel botresten en tanden van mensapen uit die tijd gevonden, maar nog geen intacte schedel.

Verder vandaag...

De rechter doet uitspraak in een kort geding van aandeelhouders tegen AkzoNobel. Zij willen een aandeelhoudersvergadering afdwingen om opnieuw te stemmen over de topman van Akzo. Die was tegen een overname door de Amerikaanse concurrent PPG.

De formatie moet het vandaag even zonder Mark Rutte doen, want hij bezoekt Litouwen. Daar zijn 270 Nederlandse militairen gestationeerd voor de NAVO. Er staat ook een ontmoeting met de Litouwse president op het programma.

En op dag zeven van de WK atletiek in Londen loopt titelverdedigster Dafne Schippers de halve finales van de 200 meter. Maar ook andere Nederlandse atleten komen in actie.

Fijne dag!

STER reclame