Formatiedag 147: D66 en CU zoeken oplossing voor tegenstellingen

Aangepast
Alexander Pechtold komt aan bij het Johan de Witthuis ANP

Na bijna drie weken vakantie zaten de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag voor het eerst weer met elkaar om de tafel. Ze zeiden dat de korte zomerstop hen goed had gedaan.

D66-leider Pechtold zei dat iedereen weer energie heeft. "Energie om de verschillen op te lossen, maar ook om het eigen standpunt weer eens met extra kracht te verdedigen."

ChristenUnie-leider Segers vond iedereen frisser. Hij denkt dat dit helpt om eruit te komen, "En dat willen we. Met z'n vieren."

Alle ogen waren gericht op D66 en de ChristenUnie, die over onderwerpen als voltooid leven principieel van mening verschillen. Pechtold en Segers hadden tussen de middag een onderonsje met informateur Zalm. Dat was niet bedoeld om te kijken of de twee partijen het na de zomerstop nog met elkaar zien zitten, zei Pechtold.

Hij zei dat er nog een aantal "ongelooflijk moeilijke problemen" tussen de twee partijen zijn, maar dat de formatie toch kan lukken. Er moet wat hem betreft een manier worden gevonden om met moeilijke onderwerpen om te gaan. Bijvoorbeeld door te ruilen: "We pakken het ene probleem aan op de manier die jij ideaal vindt en het andere zoals de ander dat zou zien. Dan kun je ook aan Nederland laten zien waarom je voortgang maakt met het één en over het ander afspreekt om dat niet te doen."

Segers voegde daar aan het einde van de onderhandelingsdag aan toe dat je "soms inderdaad dingen even open moet laten".

Morgen gaan de gesprekken verder in de Stadhouderskamer op het Binnenhof.

In de gemeente Alphen aan den Rijn werken CDA, VVD, D66 en ChristenUnie al samen in een coalitie, samen met een lokale partij. Hoe verloopt de samenwerking daar? En hebben de partijen tips voor de formatie in Den Haag? Bekijk het in onderstaande video.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

In Alphen aan den Rijn lukt het wél

STER Reclame