NOS NieuwsAangepast

België komt met NVWA-memo's: al in november fipronil in Nederlandse eieren

De Belgische regering zegt dat in Nederland al in november 2016 een tip is binnengekomen over de mogelijke aanwezigheid van fipronil in eieren. Volgens minister Ducarme van Landbouw is België daar niet over geïnformeerd door Nederland.

Ducarme baseert dit op een rapport van het Belgische voedselagentschap FAVV. Daarin schrijft de instantie per toeval in het bezit te zijn gekomen van twee memo's uit juli van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan het Nederlandse ministerie van Economische Zaken. "Uit deze nota's blijkt duidelijk dat Nederland al vanaf eind 2016 op de hoogte was van de problematiek van fipronil en het gebruik ervan in de Nederlandse pluimveesector en op legbedrijven in het bijzonder", staat in het rapport.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde consumenten op 31 juli voor fipronil in eieren.

De minister van Landbouw beschuldigt de NVWA er verder van de Belgische collega's onvoldoende te hebben geïnformeerd over de aanwezigheid van fipronil in eieren. "Had het Nederlandse agentschap bepaalde informatie sneller doorgegeven aan het Belgische, dan hadden we sneller kunnen werken", zegt Ducarme.

'Nederland wachtte een maand met ons informeren over fipronil'

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil niet reageren op de kritiek uit België. Hij zegt dat de NVWA later vandaag met een verklaring komt. Eerder verwees hij door naar minister Schippers van Volksgezondheid, waarop haar woordvoerder ook zei de NVWA zelf moet reageren.

Klantenlijst

Volgens Ducarme hoorde de Belgische voedselautoriteit FAVV eind juni dat Nederlandse eieren het luizenbestrijdingsmiddel fipronil bevatten en wilde de instantie onderzoeken of ook Belgische eieren mogelijk besmet waren.

"Het FAVV heeft begin juli al zeven keer officieel aan hun Nederlandse collega's gevraagd naar een klantenlijst van de Nederlandse producent van het product dat fipronil bevatte", aldus Ducarme. Het FAVV zou de informatie niet krijgen omdat in Nederland een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de besmettingen.

Onderzoek Belgische traagheid

Ducarme deed de uitlatingen voorafgaand en tijdens een debat van de Belgische parlementaire commissie over de fipronilcrisis. Samen met minister De Block van Volksgezondheid moet hij zich verantwoorden voor de handelswijze van het FAVV. De Belgische instantie zou te traag hebben gereageerd op de eerste signalen van de fipronilbesmettingen.

Begin juni constateerde het FAVV al de eerste besmette eieren, maar deze informatie werd pas op 20 juli gedeeld met het Europese waarschuwingssysteem RASFF. Lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht om de RASFF op de hoogte te stellen als er gevaar dreigt voor de volksgezondheid. De Europese Commissie onderzoekt of de Belgen te traag hebben gehandeld.

"Fraudeurs gestraft"

Ducarme zei dat de Belgische minister van Justitie hem heeft gevraagd om geen namen van verdachten te geven. Volgens hem is dat in het belang van het onderzoek. "De fraudeurs moeten zwaar worden gestraft. Ze hebben niet getwijfeld om te spelen met de gezondheid van de burgers."

De VRT doet in een liveblog verslag van het debat van de parlementaire commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl