Topman Kees van Dijkhuizen van ABN Amro ANP

ABN Amro Bank heeft dankzij de economische bloei een sterk tweede kwartaal achter de rug. De bank, die nu nog voor bijna twee derde in handen is van de staat, boekte bijna een miljard euro winst, tegen bijna 400 miljoen euro een jaar eerder.

De winstsprong wordt vertekend door een eenmalige meevaller van 200 miljoen euro door de verkoop van het vermogensbeheer in Azië en door een lagere winst vorig jaar doordat toen 271 miljoen euro opzij werd gezet voor het rentederivatendossier.

De kosten stegen, maar de inkomsten stegen nog harder. Er werden meer hypotheken en meer zakelijke leningen verstrekt. Uit de stroppenpot kon 100 miljoen worden afgeroomd, doordat het aantal slechte leningen terugloopt.

Spaargeld

De bank haalde ook meer spaargeld binnen, ondanks de lage spaarrente. ABN Amro vergoedt net als de andere grote Nederlandse banken voor consumentenspaargeld 0,1 procent rente. Bestuursvoorzitter Van Dijkhuizen kan en wil niet zeggen of de spaarrente verder naar nul zakt. "Dat is concurrentiegevoelig."

Tegoeden van commerciële klanten zitten al op nul procent en een groeiend aantal professionele partijen in de geldmarkten en de afhandeling van aandelen betalen al een negatieve rente.

De lage spaarrente is het gevolg van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die onder meer negatieve rente rekent aan banken die geld parkeren bij de ECB. Datzelfde beleid van lage rente en opkopen van schuld drukt aan de andere kant ook de hypotheekrente en de rente op kredieten en leningen.

Rentederivaten

De rentederivaten, de verkochte verzekeringen tegen een stijgende rente op leningen voor bedrijven, kosten ABN Amro steeds meer geld. De bank reserveerde in het tweede kwartaal nog eens 54 miljoen euro extra.

Inmiddels is 643 miljoen euro opzij gezet voor de verwachte schadevergoedingen en afhandeling ervan, waarvan 100 miljoen voor de administratieve afwikkeling.

STER reclame