NOS NieuwsAangepast

Utrecht heeft primeur met veelbelovende nieuwe hartklep

"De verwachting is dat mijn nieuwe hartklep een leven lang meegaat", zegt Kiki Bleeker. "Daar ben ik heel blij mee." De 27-jarige onderging vijf weken geleden een openhartoperatie in het UMC Utrecht. Het ziekenhuis heeft de Nederlandse primeur met een nieuw type biologische hartklep, die vooral voor jonge patiënten potentie heeft.

Vier jaar geleden liep Kiki Bleeker een bacteriële infectie op. "Toen ik 40 graden koorts kreeg dacht ik eerst nog dat het griep was. Maar een maand later kreeg ik veel last van mijn gewrichten. Ik bleek streptokokken te hebben, ook op mijn hartkleppen."

Op een informatiebijeenkomst over hartkleppen ontmoette Bleeker Willem Suyker, hoogleraar thoraxchirurgie in het UMC Utrecht. Hij vertelde haar over een nieuw type hartklep dat mogelijk geschikt voor haar zou zijn.

Kiki Bleeker

De nieuwe klep is ontwikkeld door Edwards Lifesciences. Het bedrijf deed daar tien jaar over. "Dit nieuwe type hartklep is net als andere biologische kleppen gemaakt van dierlijk materiaal, rund. Maar het heeft een speciale coating die de hartklep kalkbestendig maakt. Daardoor kan deze potentieel een leven lang mee", legt Suyker uit.

De eerste operatie was in mei bij een 27-jarige vrouw in Londen. Sindsdien zijn daar een handjevol operaties uitgevoerd. Kiki Bleeker is de eerste Nederlandse patiënt.

"Mechanische kleppen waren door mijn kinderwens geen optie", zegt Bleeker. "Bovendien werk ik met paarden. Als ik dan zou vallen, is er door die bloedverdunners een hogere kans op een interne bloeding."

Ze lonkte dus meer naar de optie van biologische hartkleppen. "Dan hoef je die bloedverdunners maar een paar maanden te slikken, daarna niet meer, maar daarmee zou ik wel na een jaar of tien a vijftien opnieuw een openhartoperatie moeten ondergaan."

De hoop is dat dat met deze nieuwe klep niet nodig is, maar dat is niet zeker. "Het is een goede kanshebber. Er zijn veel positieve proefdierresultaten, maar de grootste vraag is of levenslang bij mensen ook echt levenslang zal zijn", zegt Jos Maessen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT) en zelf werkzaam als chirurg in Maastricht.

Primeur UMC Utrecht: nieuwe hartklep die langer meegaat

"Als van deze klep inderdaad wordt bewezen dat hij levenslang mee kan, dan betekent dat wel een verschuiving", zegt Bert van Rossum, vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. "Dan zouden we biologische kleppen kunnen aanbieden aan een jongere categorie patiënten."

Een mechanische hartklep kost tussen de 2000 en 2500 euro. Een biologische klep tussen de 3000 en 3500 euro. De nieuwe klep is gemiddeld 500 a 1000 euro duurder dan de al langer bestaande varianten. Het UMC Utrecht verwacht dit jaar nog budget te hebben voor zo'n vijftien soortgelijke operaties.

Robert Klautz, thoraxchirurg in het LUMC is kritisch op de nieuwe klep. "We hebben de afgelopen jaren vaker biologische kleppen op de markt gehad waarvan de hoop was dat ze lang mee zouden gaan, maar waar dat toch niet het geval bleek te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl