Kendricks pakt eerste wereldtitel, eindelijk WK-goud voor Kipruto

tijd van publicatie Aangepast
EPA

Sam Kendricks heeft bij de WK atletiek goud veroverd bij het polsstokhoogspringen. De Amerikaan ging in Londen als enige over 5,95 meter en pakte daarmee zijn eerste hoofdprijs.

De 24-jarige Kendricks won vorig jaar wel al zilver bij de WK indoor en brons bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Slechts drie atleten gingen over 5,89 meter: Kendricks, de Pool Piotr Lisek en de Fransman Renaud Lavillenie.

Lisek haakte vervolgens als eerste af, waarna Kendricks na twee mislukte pogingen wel over 5,95 meter ging. Lavillenie, de olympisch kampioen van 2012 die nog nooit WK-goud won, had nog één poging. Hij liet de lat op 6,01 meter leggen, maar faalde en kreeg voor de vierde keer WK-brons omgehangen.

Eindelijk WK-goud voor Kipruto

Conseslus Kipruto is voor het eerst wereldkampioen geworden op de 3.000 meter steeplechase. Na twee keer WK-zilver liep hij in Londen op fraaie wijze naar het goud.

Conseslus Kipruto na de finale van de 3.000 meter steeple AFP

De olympisch kampioen had de laatste tijd last van een enkel, maar daar was in de finale weinig van te merken. Al kreeg hij de zege zeker niet cadeau. Met name Evan Jager maakte het Kipruto lastig.

De Amerikaan, die dit jaar de snelste tijd had gelopen en vorig jaar olympisch zilver won, ging na 2.600 meter nog aan kop, maar had geen antwoord op de versnelling van de Keniaan in de slotronde. Ook de Marokkaan Soufiane Elbakkali passeerde Jager nog.

STER Reclame