Van Niekerk snelt naar WK-goud op 400 meter

tijd van publicatie Aangepast
AFP

Wayde van Niekerk heeft met overmacht zijn wereldtitel op de 400 meter geprolongeerd. De Zuid-Afrikaanse atleet maakte zijn favorietenrol waar, want in de WK-finale in Londen was de olympisch kampioen met 43,98 een klasse apart.

Van Niekerk kwam met grote voorsprong uit de laatste bocht. Hij was 0,43 sneller dan Steven Gardiner van de Bahama's, die het zilver pakte in 44,41. Het brons (44,48) ging naar Abdalelah Haroun uit Qatar.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Niekerk klasse apart in WK-finale
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Isaac Makwala, de belangrijkste concurrent van Van Niekerk, was de grote afwezige in de finale. De atleet uit Botswana mocht op last van de medische afdeling van de internationale atletiekfederatie IAAF niet starten.

Bosse verrast met goud op 800 meter

Pierre-Ambroise Bosse won zeer verrassend de 800 meter bij de WK atletiek. Het was de eerste keer dat een Fransman mondiaal goud won op dit onderdeel. Bosse kwam in Londen na 1.44,67 over de finish.

Pierre-Ambroise Bosse AFP

Bosse won al eens goud bij de EK junioren en de EK-23, maar greep nog nooit een grote titel bij de senioren. Bij de WK van 2015 en de EK van 2016 werd hij vijfde en bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro vierde.

In de finale nam Bosse na 600 meter de leiding. De Pool Adam Kszczot kwam in de slotfase nog ijzersterk opzetten, maar zijn versnelling kwam net iets te laat waardoor hij net als in 2015 genoegen moest nemen met zilver: 1.44,67 om 1.44,95.

De Keniaan Kipyegon Bett pakte de bronzen medaille in 1.45,21.

STER Reclame