NOS NieuwsAangepast

Levensmiddelenfabrikanten: producten hoeven niet uit de schappen

In levensmiddelen worden inderdaad her en der sporen van fipronil gevonden, bevestigt de branchevereniging van fabrikanten van levensmiddelen, FNLI. Directeur Marian Geluk benadrukt dat de hoeveelheden ver onder de norm liggen en dat de producten niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid. "Wat gevonden wordt is zo weinig, daar hoef je je niet druk over te maken."

Het commerciële laboratorium TLR maakte vanavond bekend dat er in koekjes en kippenvlees fipronil is gevonden.

Als er ook maar enig risico was geweest voor de volksgezondheid, dan hadden fabrikanten allang producten uit de schappen gehaald, stelt Geluk. Tot nu toe zijn er volgens haar geen levensmiddelen teruggehaald. Vooralsnog is er geen noodzaak voor terugroepacties.

'Ongevaarlijke doses fipronil aangetroffen in koekjes en kippenvlees'

Twee weken geleden kwam de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met een lijst van besmette eieren. De gehaltes fipronil bij een pluimveehouder sprongen eruit en het advies was om die eieren niet meer te eten.

Toen hebben de fabrikanten volgens de FNLI-directeur een analyse gemaakt. Geluk: "Stel nou, dat dat ergste ei dat gevonden is, die ene batch, stel nou dat dat allemaal onverdund in onze producten terecht is gekomen, hebben we dan een probleem? Die berekening is gedaan en op grond daarvan is geconcludeerd; er is geen probleem."

Grondstoffen

Net als besmette eieren mogen ook de grondstoffen waar die eieren in verwerkt zijn, niet meer worden gebruikt. Het bestrijdingsmiddel wordt nu gevonden in levensmiddelen die zijn gemaakt voordat de NVWA de lijst met besmette eieren naar buiten bracht.

"Op dit moment wordt er geen enkel levensmiddelproduct gemaakt met grondstoffen die vervuild zijn", verzekert Geluk. Juist wat nu gebeurt is volgens haar een bewijs dat het voedselveiligheidssysteem in Nederland werkt. En dat de pluimveesector, de fabrikanten en de NVWA weten wat ze moeten doen.

Geklungel

Branchevereniging CBL van de supermarkten is kritischer, juist ook op de levensmiddelenfabrikanten. "We hebben druk gezet op onze leveranciers om snel duidelijkheid te krijgen", zegt CBL-directeur René Roorda. "Het is een lage dosis fipronil die is gevonden, maar nog steeds hoort er er gewoon niet in te zitten. We willen zeker weten dat de producten aan de norm voldoen."

Het CBL heeft ook kritiek op de NVWA. Volgens Roorda heeft de organisatie steken laten vallen. "De NVWA heeft geklungeld. Dit hele traject verdient geen schoonheidsprijs. Ze moeten sneller en kordater optreden."

Morgen heeft het CBL overleg met staatssecretaris Van Dam. "We willen nu de onderste steen boven hebben."

NVWA

De NVWA juicht van harte elke bijdrage toe van de levensmiddelenindustrie en pluimveesector om de fipronil-affiare zo snel mogelijk op te lossen.

Woordvoerder Benno Bruggink zegt dat onderzoekers van de NVWA drie producten hebben bekeken: eierkoeken, eiersalade en mayonaise. "Als je een normale hoeveelheid daarvan gebruikt is er geen enkel risico. Zelfs als je er wat meer van gebruikt, hoef je je nog steeds geen zorgen te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl