In samenwerking met
L1mburg

'Verdronken Syrische jongen was niet lang onder water'

De Syrische jongen die gisteren verdronk in een zwembad in Venlo, was niet lang onder water. Wel kreeg de jongen veel water binnen, zegt badmeester René Tomlow tegen 1Limburg. Hij haalde de jongen uit het water.

Tomlow was gisteren niet aan het werk toen het ongeluk gebeurde. "Ik was er als badgast en wilde nog één keer het water induiken om daarna lekker naar huis te gaan. Toen ik in de buurt van het bad kwam, was er tumult. Ik zag de jongen onder water liggen, dook het water in en heb hem naar de kant gebracht."

Ehbo'ers en bhv'ers namen het direct van hem over en schakelden de hulpdiensten in. Maar de reddingsactie mocht niet baten. "Het is heftig, maar dat hoort erbij", zegt Tomlow. "Daarvoor ben je ook getraind."

Gewaarschuwd

De jongen van 16 was door badmeesters meerdere keren gewaarschuwd omdat hij niet goed kon zwemmen. "Er zijn meer mensen die zonder zwemdiploma hier rondlopen", zegt Tomlow. "De een komt alleen een kop koffie drinken, de ander gaat naar het recreatiebad dat geschikt is voor mensen zonder diploma."

"Daar hebben we deze jongen ook naartoe verwezen en daar ging hij ook heen. Waarom hij weer terugging naar het diepe bad, weet ik niet. Of we hem de toegang hadden moeten ontzeggen, dat blijft een hele lastige vraag", aldus Tomlow.

Onderzoek

Het politieonderzoek naar de verdrinking van de jongen loopt nog. Er moeten nog getuigen gehoord worden en de politie wil camerabeelden van het zwembad bestuderen.

De politie kan nog niet zeggen of er een strafrechtelijk onderzoek komt. In de loop van de week moet daar meer duidelijkheid over komen.

Drama

Locoburgemeester Ben Aldewereld was vanochtend in het zwembad om zijn steun te betuigen. "Het is een drama voor de ouders, die verhuizen naar Nederland en dan gebeurt dit met hun zoon. Maar het is ook een drama voor de vrienden, voor de bezoekers van het zwembad die aanwezig waren en natuurlijk voor de vrijwilligers."

De locoburgemeester heeft nog geen contact gehad met de familie van de jongen. "Daar gaan we voorzichtig mee om. We houden ons nu nog op de achtergrond en zullen later de familie vragen of ze contact met ons willen. We kunnen ons voorstellen dat ze nu vooral bezig zijn met hun eigen verdriet," zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl