Duitse politici mogen toch troepen in Turkije bezoeken

Duitse vliegtuigen op de basis in Incirlik AFP

Turkije gaat toch akkoord met een bezoek van Duitse Bondsdagleden aan Duitse troepen die gelegerd zijn op een NAVO-steunpunt in Turkije. Eerder haalde Ankara een streep door een bezoek dat vorige maand had moeten plaatsvinden. De betrekkingen tussen Duitsland en Turkije zijn gespannen door een reeks incidenten in de afgelopen maanden.

Dat Turkije nu toch toestemming geeft voor het bezoek aan de basis in Konya, is het gevolg van bemiddeling door NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg. De Duitse parlementariƫrs zijn op 8 september in Konya, officieel als onderdeel van een NAVO-reis.

Duitse militairen doen vanuit Konya met verkenningsvliegtuigen mee aan de internationale coalitie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat.

Incirlik

Eerder waren ook Duitse militairen gelegerd op de NAVO-basis Incirlik in Turkije. Toen Ankara bij herhaling Bondsdagleden verbood deze militairen te bezoeken, besloot Berlijn de militairen over te plaatsen naar Jordaniƫ. Toen de parlementariƫrs ook niet welkom bleken in Konya, dreigde de regering-Merkel die militairen eveneens weg te halen uit Turkije.

Het grootste struikelblok tussen de twee landen is het lot van een aantal Turkse officieren in Duitsland die na de couppoging van vorig jaar niet meer terug wilden. Ze hebben asiel gekregen in Duitsland, terwijl Turkije om hun uitlevering heeft gevraagd.

STER Reclame