ACM
NOS NieuwsAangepast

Datahonger niet te stillen: gebruik mobiel internet explosief gestegen

Smartphones worden steeds intensiever gebruikt. In 2016 werd er volgens de Autoriteit Consument & Markt door Nederlandse mobieltjes 185 miljard MB aan data verbruikt.

Dat is een toename van 63 procent ten opzichte van een jaar eerder, en van meer dan 500 procent ten opzichte van 2013. Het aantal verstuurde sms'jes neemt de laatste jaren juist steeds verder af en is ook afgelopen jaar weer gedaald.

Supersnelle aansluiting

Volgens de ACM sluiten consumenten steeds meer en grotere databundels af en ze kiezen steeds vaker voor een zogenoemd vier-in-één-pakket, een combinatie van diensten als internet, televisie, vaste telefonie en mobiele telefonie.

Daarbij kiezen ze ook steeds vaker voor snel internet. In 2016 was een op de drie consumentenaansluitingen een supersnelle aansluiting van meer dan 100 Mbps.

Internet der dingen

Ook is een groeiend aantal apparaten aangesloten op het zogenaamde internet der dingen, zodat ze met een mobiele telefoon te bedienen zijn. Dat aantal steeg van 1,2 miljoen eind 2013 tot bijna 4 miljoen eind 2016.

Verder constateert de ACM dat het aantal mobiele aanbieders zonder eigen netwerk sterk groeit. Deze aanbieders kopen toegang bij partijen met een eigen netwerk. Het aantal afgenomen bundels groeide van 12,64 miljoen naar 13,83 miljoen in 2016.

De grootste partijen op de consumentenmarkt voor vast internet zijn KPN en Ziggo. Beide partijen hebben een stabiel marktaandeel van 40 tot 45 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl