Foppe de Haan ANP Pro Shots

Van alle speelsters van Oranje en direct betrokkenen is Foppe de Haan de enige die weet hoe het voelt om Europees kampioen te worden. De 74-jarige coach, die bondscoach Sarina Wiegman assisteerde tijdens het EK, was in 2006 en 2007 de beste van Europa met Jong Oranje.

Telkens als de voetbalsters van Oranje een feestje bouwden, was het goed zoeken naar Foppe de Haan. De Fries bleef tijdens het EK wat meer op de achtergrond en dook weinig op in de media.

Op beelden uit de spelersbus is te zien dat De Haan zich ook mengt in de feestvreugde: druk applaudisserend draagt hij ook zijn steentje bij aan de goede sfeer. "Dit maak je nooit meer mee. Althans ik niet", zei De Haan zondagavond na de finale.

De Haan werd begin dit jaar aangesteld als een soort van adviseur, een ervaren man naast Wiegman, die op haar beurt nauwelijks ervaring had op het hoogste niveau. "In het begin had ik wat moeite te wennen. Want het is wel een andere wereld", aldus De Haan.

Om er gauw aan toe te voegen: "Maar niet een slechtere. Thuis had ik ook drie vrouwen, maar dat is toch anders..."

Sarina Wiegman en Foppe de Haan ANP

Tijdens de wedstrijden zat De Haan steevast op de tribune. Wat was precies zijn rol en toegevoegde waarde? "Ik ben er en ik praat met de coach en andere trainers", aldus de voormalig bondscoach van Jong Oranje.

"We hebben afgesproken dat ik me in de groep beweeg. En dat ik dingen met iemand op een rijtje zet als dat erom vraagt. Want wat vraagt het nou om zo'n toernooi te spelen? Het is een kwestie van focussen en van wedstrijd naar wedstrijd leven. Je hebt heel vaak de neiging een station te ver te kijken..."

Verrast

De Haan werd naar eigen zeggen compleet verrast door het succes. "Tijdens de eerste wedstrijd, tegen Schotland uit (vriendschappelijk, red.), zag ik ze totaal niet voetballen. Toen had ik nooit gedacht dat we zo ver zouden komen."

STER reclame