BinckBank Tour: oude koers met nieuwe naam voor klassiekerrenners

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

BinckBank Tour: nieuwe naam, zelfde koers

In Breda gaat de internationale wielertop vandaag van start in de BinckBank Tour. Een nieuwe naam op de wielerkalender, maar het is geen nieuwe wedstrijd: de afgelopen jaren stond de Nederlands-Belgische rittenkoers bekend als de Eneco Tour.

"Er is niks veranderd. Alleen de naam is anders", zegt oud-renner Henk Lubberding, die als ambassadeur betrokken is bij de zevendaagse wedstrijd die meetelt voor de World Tour.

Het deelnemersveld is sterk. Wereldkampioen Peter Sagan staat aan de start, net als Giro-winnaar Tom Dumoulin en olympisch kampioen Greg Van Avermaet. Vorig jaar won Niki Terpstra het eindklassement,en ook hij is er nu weer bij.

Sprinters of klassiekerrenners?

Met sprinters Marcel Kittel, winnaar van vijf Touretappes dit jaar, Dylan Groenewegen (een Touretappe) en André Greipel is ook de internationale sprinttop van de partij.

Dylan Groenewegen won vorig jaar de eerste etappe van de Eneco Tour. Hij versloeg onder anderen Peter Sagan en Marcel Kittel in de sprint Orange Pictures

In het verleden was de Eneco Tour vooral een koers voor sprinters. Maar toen maakten de Ardennen nog geen onderdeel uit van het parcours. Inmiddels wel: dit jaar staan er twee ritten door de Belgische Ardennen op het programma.

"Een pure sprinter kan hier niet winnen, maar een sprinter als Sagan wel", voorspelt Lubberding. Volgens koersdirecteur Rob Discart zal de winnaar van het eindklassement de kwaliteiten hebben van een winnaar van een wielerklassieker.

"Lars Boom gaat nooit de Tour winnen, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet ook niet. Dit is de enige wedstrijd waar zo'n type renner ook voor de eindwinst kan gaan. Dat maakt het uniek."

De NOS zendt de BinckBank Tour van maandag tot en met zondag live uit. De eerste etappe gaat van Breda naar Venray en is maandag vanaf 15.00 uur te zien op NPO 1 en NPO Sport. Joris van den Berg en Karsten Kroon verzorgen het commentaar.

STER Reclame