Desiree van Lunteren ANP Pro Shots

De komende dagen staan voor de voetbalsters in het teken van festiviteiten. Ongetwijfeld uiteenlopend van bezoekjes aan praatprogramma's tot aan huldigingen in hun geboorte- of woonplaats.

Hun voetbaltenue zullen ze vermoedelijk weinig dragen. Het is daarom lastig voor te stellen dat de eredivisie voor vrouwen, bestaande uit negen teams, over ruim drie weken al begint.

De speelsters van Ajax vieren feest Pro Shots

Noorwegen

En over tweeënhalve maand, op 24 oktober, gaat de kwalificatiereeks voor het WK van start. Oranje is ingedeeld in een groep met Noorwegen (de eerste tegenstander, in een thuiswedstrijd), Slowakije, Ierland en Noord-Ierland.

Op het spel staat dan kwalificatie voor het WK van 2019. De zeven groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks, de vier beste nummers twee spelen play-offs voor het achtste startbewijs voor Europa.

Het WK in Frankrijk, waar 24 landen aan meedoen, wordt van 1 tot en met 30 juni gehouden. Zowel het openingsduel als de finale wordt gespeeld in Lyon, een van de twaalf speelsteden.

Groep WK-kwalificatie

Nederland
Noorwegen
Slowakije
Ierland
Noord-Ierland

Vrijdag 1 september wordt het nieuwe eredivisieseizoen ingeluid met drie wedstrijden. Twee dagen later opent regerend landskampioen Ajax het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Achilles '29.

Maar dat is niet het eerste duel van Ajax. De Amsterdamse voetbalsters moeten tussen 22 en 28 augustus in het Estse Pärnu een plek in het hoofdtoernooi van de UEFA Women's Champions League zien veilig te stellen.

Bij Ajax - dat de voorbereiding al is begonnen - staan Stefanie van der Gragt, Desiree van Lunteren, Liza van der Most en Kelly Zeeman onder contract. Dat wordt dus een bijzonder korte voorbereiding (en vakantie) voor dat viertal.

Martens

Voor Lieke Martens, uitgeroepen tot speelster van het toernooi, start de competitie op 3 september. Zij speelt dan met haar nieuwe club Barcelona een uitwedstrijd in Zaragoza. En morgen staat voor voor Barça het eerste vriendschappelijke duel, tegen het Catalaanse Olot, alweer op de rol.

Dat treffen komt voor Martens, die het vanavond tot in de late uurtjes gezellig heeft, nog wat te vroeg.

STER reclame