Belangstellende bekijkt vacatures van Ikea
NOS NieuwsAangepast

Meer niet-westerse migranten aan het werk

De werkloosheid onder mensen met een niet-westerse achtergrond is in 2016 verder gedaald, naar 13,2 procent. In 2014 was dit nog 16,5 procent. Vergeleken met mensen met een Nederlandse achtergrond is de werkloosheid nog wel aanzienlijk hoger.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft daarbij gekeken naar het aandeel personen van 15 tot 75 jaar die geen betaald werk hebben, die recent hebben gezocht naar werk en daarvoor direct beschikbaar zijn.

De werkloosheid onder de groep met een niet-westerse achtergrond steeg vanaf 2008. Voor de eerste generatie was deze het hoogst in 2013, met 16 procent. Bij de tweede generatie was de werkloosheid het hoogst in 2014 met 17,8 procent. Vorig jaar was de werkloosheid gedaald tot respectievelijk 12,5 procent en 14,3 procent.

Schooldiploma

De werkloosheid onder de tweede generatie is hoger dan onder de eerste generatie. Dat heeft volgens het CBS te maken met leeftijd; werkloosheid onder jongeren is over het algemeen hoger dan bij oudere leeftijdsgroepen. Wel heeft de tweede generatie ten opzichte van de eerste vaker een schooldiploma in bezit.

In 2016 had 54,2 procent van de eerste generatie en 60,1 procent van de tweede generatie betaald werk. De lagere arbeidsparticipatie van de eerste generatie is te verklaren doordat in die groep naar verhouding meer personen zitten die niet willen of kunnen werken. Bijvoorbeeld vanwege pensionering of arbeidsongeschiktheid. Ook is in de eerste generatie het aantal vrouwen dat werkt lager dan in de tweede generatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl