Grossarltal Oostenrijk weer bereikbaar: 'het is een grote woeste ravage'

tijd van publicatie Aangepast
DPA / Hollandse Hoogte

Vakantiegangers in het Oostenrijkse Grossarltal zijn dit weekend vast komen te zitten. Door hevige hagel en regenval werd een rustig riviertje dat door het dal loopt een kolkende stroom. De doorgaande weg raakte geblokkeerd en dorpen werden afgesloten van de buitenwereld. Hulpdiensten hadden moeite om de dorpen in het dal te bereiken. De vele toeristen konden geen kant op, zo ook de familie Aal uit Hellendoorn.

Het gezin was uit eten toen het weer plotseling omsloeg, vertelt Marcel Aal in het NOS Radio 1 Journaal. "Toen we klaar waren met eten konden we met de auto niet meer naar het appartement komen." Daarom moest het gezin de auto achterlaten om te voet naar het appartement te gaan. "We moesten dwars door weilanden lopen. Mijn kinderen en mijn vrouw hadden het echt heel erg koud. Dus dat was een heel vreemde ervaring."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ravage in Oostenrijk na hevige regenval

Gisteren leek het weer beter te worden, vertelt Aal, maar opeens kwam de regen opnieuw met bakken uit de lucht. "Dan zie je de rivier binnen een paar minuten weer stijgen, en dan staat de straat weer helemaal onder water."

Op een plek was een dam ontstaan door losgerukte bomen en ander puin. Daarachter hoopte zich water op, vertelt Aal. "Die is doorgebroken en heeft een enorme modderstroom en ravage aangericht in het dal. Daar liggen nu allemaal boomstammen en grote rotsblokken."

Inmiddels is de situatie onder controle. Sinds gisteren heeft het niet meer geregend, waardoor de meeste wegen in het gebied weer normaal begaanbaar zijn, melden de lokale autoriteiten. De komende dagen blijft het weer gunstig, volgens de voorspellingen. "We hebben het ergste achter de rug", zegt de commandant van de lokale brandweer.

Het is een grote woeste ravage geworden.

Marcel Aal uit Hellendoorn

Voor zover bekend zijn er geen doden en gewonden gevallen in het Grossartaltal. Zo'n vijftig mensen moesten door de hulpdiensten uit hun auto worden bevrijd. In het noorden van Italië heeft het ook hevig geregend. Daar zijn dit weekend vier mensen om het leven gekomen. De ANWB adviseert mensen die naar Oostenrijk en Italië gaan om contact op te nemen met hun verblijfplaats om te controleren of alles in orde is.

Later op de dag wordt de schade in Grossarltal geïnventariseerd. Aal omschrijft de situatie als "een grote woeste ravage". Weggespoelde auto's staan half op straat en half op de weg, vertelt de Hellendoorner.

Marcel Aal blijft ondanks alles positief: "Het is wel weer iets om te vertellen, maar we hadden graag gezien dat het iets anders was gelopen. We zijn gelukkig niet gewond geraakt, dus dat is allemaal goed."

STER Reclame