Lepelaar
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

'Dramatisch' broedseizoen voor lepelaars op Schiermonnikoog

Lepelaars op Schiermonnikoog hebben een dramatisch broedseizoen achter de rug. Dat zegt de Werkgroep Lepelaar. Ondanks het recordaantal van 270 nesten, zijn er slechts 130 kuikens in leven gebleven.

"We begonnen met een heel koud voorjaar, veel regen en storm. Dat hebben de kuikens niet overleefd. Ze passen niet meer onder de vleugels van de ouders en hebben zelf niet genoeg veren om te overleven", zegt Petra de Goeij van de werkgroep tegen RTV Noord.

De Goeij houdt sinds 2011 de vogels nauwlettend in de gaten via ringen en zenders. "Ik heb nog nooit zoveel dode kuikens gezien. Het is dramatisch om te zien hoe de prachtige mooie kuikens van 15 dagen dood liggen in het nest."

Ik heb nog nooit zoveel dode kuikens gezien.

Petra de Goeij, Werkgroep Lepelaar

Naast de koude lente speelt ook een tekort aan voedsel de lepelaar parten. Doordat er weinig garnalen in de Waddenzee zitten, zijn er ook minder vissen voor de vogels. De Goeij: "Het lijkt erop dat de Waddenzee aan zijn limiet zit. De grote kolonies groeien niet meer en dat ligt niet aan de broedplekken, maar aan een tekort aan voedsel."

Volgens de werkgroep moet er meer vis komen in de zee. "De visserij zal moeten veranderen. Er zijn ideeën om grote gebieden af te sluiten. Dat zal het probleem oplossen."

Er leven zo'n 6000 lepelaars in Europa, in Nederland vooral op de Waddeneilanden en rond het Lauwersmeer.

Advertentie via Ster.nl