"Een onvergetelijke dag, week en maand. Een hoogtepunt in je leven." Marco van Basten weet hoe het is om Europees kampioen te worden. In 1988 hield hij zelf de bokaal omhoog. Bijna 30 jaar later genoot hij als aandachtig toeschouwer in Enschede van de finale van de Oranjevrouwen.

Van Basten: Oranje was voetballend heel sterk dit toernooi

Het was een meeslepende strijd, ook voor de tweevoudig Wereldvoetballer van het Jaar. "Er zat alles in wat een mooie wedstrijd nodig heeft: het was spannend, fysiek was het een slijtageslag en het was een leuk duel."

Volgens Van Basten gaf het karakter van het Nederlandse team de doorslag in de eindstrijd en over het gehele toernooi bekeken was Oranje door de ogen van de voormalig topspits voetballend gezien het beste land.

"Qua combinatiespel, qua voetballend vermogen, qua opbouw en qua ideeën om tot een aanval te komen, stak Nederland er bovenuit. Wat dat betreft is er verdiend gewonnen", oordeelde Van Basten, die in de kleedkamer na afloop de voetbalsters feliciteerde met hun prestatie.

De oud-spits van Oranje denkt dat Nederland wat betreft het vrouwenvoetbal nu "echt wakker" is. "Het voetbal zelf was al redelijk op niveau, alleen doen wij nu ook echt mee en dat is leuk voor het land."

Dat de Oranjevrouwen hun EK-duels in volle stadions speelden en dagelijks een waslijst aan interviewverzoeken kregen, verbaasde Van Basten niet. "Nederland is toch echt een voetballand. En we hebben ook een feestje nodig, gezien de prestaties van de mannen."

Marco van Basten (r) geflankeerd door Louis van Gaal op de tribune in Enschede ANP

STER reclame