Lieke Martens kust de EK-beker Pro Shots

Gedragen door de klanken van het applaus liep Lieke Martens na de gewonnen EK-finale door een erehaag van haar medespeelsters. Ze was net gekozen tot beste speelster van het EK in eigen land. Trots toonde ze de bijbehorende trofee aan het publiek. De fans juichten, Martens lachte.

Het Europees kampioenschap was voor velen ook een kennismaking met de 24-jarige Limburgse, die vlak voor het toernooi haar droomtransfer naar FC Barcelona wereldkundig maakte.

In de finale tegen Denemarken kwam de vleugelaanvalster voor de derde keer dit EK tot scoren. Na afloop prees Martens vooral het team. "Zonder de staf en de speelsters had ik dit niet kunnen bereiken", zei ze.

Martens uitgeroepen tot speelster van het toernooi Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Ik ben het team dan ook dankbaar dat ik deze prijs in ontvangst heb mogen nemen. Maar dat we Europees kampioen zijn, maakt me trotser. Hoe vet is dit?!"

Na een gelijkopgaande eerste helft was Oranje na rust Denemarken de baas. Het geheim van het Nederlands elftal volgens Martens? Het voor elkaar door het vuur willen gaan. "Kijk hoe we voor elkaar hebben gewerkt. We hebben gevochten als echte leeuwinnen."

Met haar flitsende acties maakte Martens vanaf de eerste groepswedstrijd indruk. In Nederland, maar ook in de rest van Europa. In Zweden kennen ze haar maar al te goed: ze speelde voor zowel Göteborg als FC Rosengård twee jaar.

In vloeiend Zweeds gaf ze een interview aan de Zweedse televisie waarin ze terugkeek op het toernooi.

"We zaten in een van de lastigste groepen van dit EK en gingen door met negen punten. Daarna kwamen we Zweden en Engeland tegen. Het betekende veel voor ons dat we van die grote landen hebben kunnen winnen. En dan dit... ik besef het nog niet!"

Zweeds interview eindigt voor Martens in champagnedouche van Van de Donk

Champagnedouche

Het interview met de Zweedse televisie eindigde met tranen. Niet van geluk, maar van champagne. Haar teamgenoot Daniëlle van de Donk kwam even voorbij en spoot Martens helemaal onder.

"Kijk, iedereen is dolblij", concludeerde Martens. "Dus ik wil ook graag gaan feesten."

STER reclame