Wereldkampioen Justin Gatlin heeft zijn gouden medaille voor de winst op de 100 meter
NOS SportAangepast

Coe: wereldtitel Gatlin niet het perfecte draaiboek

Sebastian Coe heeft als voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF de strijd tegen doping hoog in het vaandel staan. De Brit liet zondag duidelijk merken dat hij niet blij was met de wereldtitel van de Amerikaan Justin Gatlin op de 100 meter. Gatlin verstoorde zaterdagavond het afscheidsfeestje van de Jamaicaanse sprintheld Usain Bolt.

Boegeroep bij huldiging wereldkampioen Gatlin

"Ik ben niet blij dat iemand die twee schorsingen wegens doping heeft uitgezeten hier vertrekt met een van de mooiste prijzen in de atletiek. Hij heeft het recht hier mee te doen, maar dit was zeker niet het perfecte draaiboek", zei Coe.

Schorsingen

Gatlin kreeg in 2001 een schorsing van twee jaar nadat hij bij een controle positief was bevonden. Na beroep van de Amerikaan, die aanvoerde dat hij met een slaapstoornis kampte en daarvoor een niet toegestaan middel nam, werd de straf teruggebracht naar een jaar.

In 2006 liep Gatlin weer tegen de lamp wegens een te hoog testosterongehalte. Hij kreeg een schorsing van acht jaar, die later met de helft werd ingekort.

Boegeroep

Zaterdagavond veroverde Gatlin dus de wereldtitel op het koningsnummer van de atletiek, maar het Britse publiek floot de Amerikaan uit.

Om een dergelijke gang van zaken een dag later tijdens het avondprogramma in een volgepakt London Stadium te voorkomen, verplaatste de IAAF de huldiging naar een veel vroeger tijdstip. Toch klonk er weer boegeroep vanaf de tribunes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl