ANP

Het dromen is voorbij voor de Oranjevrouwen: de Europese titel is werkelijkheid geworden. Het vuur in de ogen heeft plaatsgemaakt voor vocht.

Sarina Wiegman is de eerste bondscoach die Nederland Europees kampioen heeft gemaakt. Na de meeslepende finale tegen Denemarken benadrukte ze direct de teamprestatie.

"Wij zijn kampioen, wij. Al meteen was er een enorme klik voelbaar tussen het team en de staf. Het voelde zo goed, maar natuurlijk moet je dan nog wel de wedstrijden winnen", aldus Wiegman.

Wiegman benadrukt teamprestatie: 'wij' zijn Europees kampioen

Vivianne Miedema was met twee goals enorm belangrijk in de finale. Na de wedstrijd stond ze nog te trillen op haar benen. "Dit is niet te geloven", vertelde de spits vol emotie. "Ik sta gewoon te huilen op televisie."

In alle euforie had Miedema ook al een analyse klaar. "De eerste helft was zo chaotisch. Ik vond Denemarken erg sterk. Dat je in de tweede helft dan zo goed voetbal kan laten zien, is geweldig."

Miedema: niet te geloven, ik sta gewoon op tv te huilen

Bij de 1-1 van Miedema kwam de assist van de watervlugge Shanice van de Sanden. Ook bij haar moest nog even doordringen dat Oranje echt Europees kampioen is geworden. "Ik vond het wel spannend, hoor", erkende de doorgaans zo zelfverzekerde aanvalster voor de camera.

"Maar dit is echt een droom die is uitgekomen van ons allemaal. Ik ben ontzettend trots op al deze meiden."

Van de Sanden: dit is een droom voor ons allemaal

STER reclame