NOS NieuwsAangepast

Vreugde op plein in Enschede, geen Deen meer te bekennen

• Mitchell van de Klundert

redacteur Online

"Blij? Ja natuurlijk. Dit is totaal verdiend", zegt een jongen vooraan op het Willem Wilminkplein in Enschede. Honderden Oranjesupporters zagen daar op een groot scherm hoe Nederland de spetterende finale won met 4-2 van Denemarken.

"Wij zijn kampioen", scandeert het publiek vlak na het laatste fluitsignaal. "Kampioenen, kampioenen!" Voor even is iedereen op het plein oranje. Mensen springen en dansen. Bier gaat door de lucht en een dj draait, toepasselijk, We are the Champions van Queen.

Tussen al het oranje is er geen Deen meer te bekennen op het plein. Honderden fans keken samen in de fanzone naar de wedstrijd. Vanaf het plein vertrok eerder vandaag de stoet met fans naar het nabijgelegen stadion.

Spannend

In de eerste helft vlogen al snel de biertjes door de lucht bij de penalty tegen. Een gemeenschappelijke zucht ging over het plein toen Nederland daarna snel gelijk maakte. "Spannend hè", zegt Linda in de rust, die samen met haar familie naar de wedstrijd kijkt. "Liever zaten we op de tribune, maar dit is ook prachtig."

Bij het eerste Nederlandse doelpunt in de tweede helft juichte Linda misschien wel het hardst van iedereen. Een aantal vrienden uit Enschede even verderop wist het, nog voor de 90 minuten voorbij waren, al zeker. "Winst voor Nederland." Van de goede sfeer op het plein kijken ze niet op. "Zo doen we dat hier in het oosten van het land."