Oranje Europees kampioen na spectaculaire finale

ANP

De Nederlandse voetbalsters zijn voor het eerst Europees kampioen geworden. In Enschede won Oranje de finale van het EK in eigen land met 4-2 van Denemarken.

In een na de halve finale tegen Engeland opnieuw vol en oranjegekleurd stadion kende de ploeg van Sarina Wiegman een valse start. Kika van Es legde de uit haar rug komende Sanne Troelsgaard al in de beginfase in het strafschopgebied neer. Nadia Nadim schoot vervolgens de bal uit de toegekende penalty onberispelijk binnen.

Het antwoord van Nederland liet niet lang op zich wachten. De snelheid van Shanice van de Sanden werd optimaal benut via een lange bal van Jackie Groenen. Uit de voorzet vanaf rechts van Van de Sanden kon Vivianne Miedema de 1-1 binnentikken.

Nederland pakt Europese titel na spectaculaire finale
NL
Een samenvatting van de finale van het EK tussen Nederland en Denemarken.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Terwijl het spel op en neer bleef golven, kwam Oranje na 28 minuten op voorsprong. Lieke Martens draaide weg bij haar tegenstandster en schoot vervolgens met een diagonaal afstandsschot raak.

Denemarken alweer snel op 2-2

Terwijl de 30.000 supporters op de tribunes nog aan het bijkomen waren van de 2-1, kwam Denemarken langszij. Na balverlies van Daniëlle van de Donk werd Pernille Harder vanaf eigen helft de diepte ingestuurd.

Anouk Dekker gaf de Deense aanvoerster net even te veel ruimte en daar wist Harder wel raad mee: ze klopte Sari van Veenendaal in de korte hoek met een harde schuiver.

Sherida Spitse na haar doelpunt AFP

Vijf minuten na rust liet ook de Nederlandse aanvoerster van zich horen. Met een bekeken schuiver uit een vrije trap zette Sherida Spitse Oranje opnieuw op voorsprong, al ging de Deense keepster, die zich achter de muur had opgesteld, daarbij allerminst vrijuit.

In de fase die volgde werden de ruimtes op het veld groter. Oranje kreeg de kans om de wedstrijd te beslissen, maar Miedema miste met een volley van dichtbij. Nederland ontsnapte bij een volley van Katrine Veje en een schot van Frederikke Thøgersen.

Weer Miedema

Naarmate de klok in het stadion dichter bij de 90ste minuut kwam, werd het meer en meer overleven voor het thuisland. Totdat Miedema in de 88ste minuut de beslissende 4-2 erin knalde.

De historische finale van Oranje op muziek

Het radiocommentaar van Frank Wielaard en Ragnar Niemeijer op muziek.

Laatste fluitsignaal klinkt: Oranje kampioen
NL
Het laatste fluitsignaal in Enschede. Oranje pakt de Europese titel na een 4-2 zege in de finale op Engeland. Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
1/5Laatste fluitsignaal klinkt: Oranje kampioen
Daar is de beker voor Europees kampioen Nederland
NL
Aanvoersters Mandy van den Berg en Sherida Spitse tillen de beker op: Nederland is de beste van Europa. Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
2/5Daar is de beker voor Europees kampioen Nederland
Champagnedouche in de kleedkamer voor Oranjevrouwen
De speelsters van Oranje vieren feest in de catacomben van het stadion in Enschede.
3/5Champagnedouche in de kleedkamer voor Oranjevrouwen
Premier Rutte feliciteert voetbalvrouwen in de kleedkamer
Premier Mark Rutte en Minister van Sport Edith Schippers feliciteren de voetbalvrouwen in de kleedkamer.
4/5Premier Rutte feliciteert voetbalvrouwen in de kleedkamer
Spanning, gejuich en de overwinning: zo keek Nederland de finale
In Enschede en Utrecht keken duizenden fans naar de finale.
5/5Spanning, gejuich en de overwinning: zo keek Nederland de finale