Twitter / NTN24ve

De regering in Venezuela heeft naar eigen zeggen een poging tot een opstand op een legerbasis de kop ingedrukt. Dat zou zijn gebeurd in de stad Valencia. Er zijn onbevestigde berichten over een dode en een zwaargewonde.

Diosdado Cabello, de vicepresident van de regerende Socialistische Partij, zegt dat er een "terroristische aanslag" is geweest op een militaire basis aan de rand van Valencia. Hij twitterde dat regeringstroepen de situatie snel onder controle kregen.

Vanmiddag verscheen een online-video van mannen in militaire uniformen die zeiden dat ze in opstand waren gekomen tegen president Maduro. De man die het woord nam namens de 41-ste brigade, zei dat het geen staatsgreep was, "maar een militaire actie om de grondwettelijke orde te herstellen. Dit is een legitieme opstand, samen met het dappere volk van Venezuela".

De woordvoerder, Juan Caguaripano, is een kapitein die in 2014 uit het leger werd gezet, schrijft de Spaanse krant El País. Er was destijds een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd vanwege betrokkenheid bij een plan om Maduro af te zetten.

Vandaag wist Caguaripano naar verluidt een deel van het leger achter zich te krijgen om de basis in te nemen.

Critici

President Maduro breidde zijn macht vorige week flink uit met de komst van een grondwetgevende vergadering. Die heeft als doel wijzigingen door te voeren in het politieke bestel. Critici zien het als een instrument van Maduro om de oppositie uit te schakelen. De grondwetgevende vergadering maakt het parlement, waarin de oppositie in de meerderheid is, in feite vleugellam.

De eerste criticus werd gisteren afgezet: de hoogste openbare aanklager van het land, Luisa Ortega Díaz. Zij verzet zich tegen het besluit en zegt dat ze de rechten van de bevolking "tegen de coup van Maduro tot de laatste adem wil verdedigen".

STER reclame