De Keniaan Geoffrey Kirui (r) voert het marathonveld bij de WK in Londen aan
NOS SportAangepast

Marathontitels voor Kirui en Chelimo

De Keniaan Geoffrey Kirui en de voor Bahrein lopende Keniaanse Rose Chelimo hebben in Londen de wereldtitels op de marathon veroverd.

Kirui liep na 35 kilometer weg bij de Ethiopiër Tamirat Tola en won in 2.08.27. Chelimo passeerde in de slotkilometer de voormalige wereldkampioene Edna Kiplagat en zegevierde in 2.27.11.

Doorbraak Kirui

Kirui brak dit jaar door op de marathon. De Afrikaan was in april al de beste in de marathon van Boston. In Londen kende hij even een zwak moment, toen de Ethiopiër Tamirat Tola na ruim 30 kilometer wegliep.

Kirui, in 2016 derde in de marathon van Rotterdam, herpakte zich en passeerde de Ethiopiër weer. Tola pakte uiteindelijk zilver op ruim een minuut van de winnaar. Brons ging naar Alphonce Simbu uit Tanzania. De Brit Callum Hawkins zag een sterke slotfase niet beloond met een medaille. Hij naderde Simbu, maar bleef op de vierde plaats steken.

Kirui verovert goud op marathon

Bij de vrouwen was de strijd spannend tot vlak voor de finish. De 37-jarige Edna Kiplagat leek op weg naar haar derde wereldtitel na 2011 en 2013, maar zag Chelimo in de slotkilometer passeren.

Achter het Afrikaanse duo lukte het de Amerikaanse Amy Cragg in de slotfase nog de Keniaanse Flomena Daniel van de derde plaats te verdringen. Cragg perste er zo'n goede eindsprint uit dat ze Kiplagat ook nog bijhaalde, maar die slaagde er nog net in het zilver veilig te stellen.

Vierde marathon

Chelimo, die Bahrein het eerste marathongoud in de geschiedenis bezorgde, liep in Londen haar vierde marathon. Ze won bij haar debuut in Seoul, eindigde als achtste vorig jaar op de olympische marathon in Rio en was dit jaar de nummer twee in Boston.

Marathonloopster Rose Chelimo verovert de wereldtitel in Londen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl