Nils Nielsen en Sanne Troelsgaard op de persconferentie daags voor de EK-finale AFP

De Nederlandse voetbalsters oogstten alom lof voor hun spel tijdens het EK, maar het was Denemarken dat erin slaagde de titelhouder en torenhoge favoriet Duitsland uit het toernooi te stoten. "Dat was voor mij niet zo'n verrassing", durft bondscoach Nils Nielsen te beweren, een week na die knappe prestatie in de kwartfinales.

"Met onze speelstijl kunnen we de topteams verslaan", legt hij voor de NOS-camera uit. "Ook Nederland. Maar dan moeten we wel onze dag hebben. Die hadden we tegen Duitsland en die proberen we in de finale weer te vinden."

Nielsen kijkt uit naar de eindstrijd van vanavond tegen Oranje. "Het is een wedstrijd die veel aandacht krijgt, met veel toeschouwers. Eigenlijk was het ook onze droom om hier tegen het gastland te spelen. We genieten erg van de manier waarop Nederland speelt. Hun speelstijl spreekt erg aan in Denemarken. Wij proberen ook zo te spelen, maar we hebben er niet echt de speelsters voor."

De Deense bondscoach Nils Nielsen ANP Pro Shots

En dus doet de Deense ploeg het op een andere manier. De coach houdt de details nog even op zak, maar de groepswedstrijd tussen beide ploegen heeft hem de nodige handvatten opgeleverd. "Er zijn bepaalde punten waarop we Nederland pijn kunnen doen. Maar er zijn ook punten waar wij moeten uitkijken, omdat Nederland ons anders te grazen neemt."

Boetekleed

Middenveldster Sanne Troelsgaard zegt eveneens te hebben geleerd van de eerste confrontatie, die Nederland dankzij een strafschop met 1-0 won. "We speelden een erg goede tweede helft. We hebben de videobeelden bekeken en nemen de goede dingen ervan mee."

Ook Troelsgaard laat zich niet in de kaarten kijken, maar trekt met terugwerkende kracht wel het boetekleed aan. "Ik heb de laatste keer kansen gemist. Na het zien van de beelden doe ik het in de finale misschien beter."

Pijn bij Lieke Martens nadat ze hard is geraakt door Sanne Troelsgaard AFP

Minder rouwig is ze over de manier waarop ze in de groepswedstrijd Lieke Martens, nota bene een voormalig ploeggenote, torpedeerde. "Ze kwam na afloop naar mij toe. Ik zag naderhand op de video dat het een harde tackle was. Maar ik zei: sorry, dit is voetbal, het hoort bij het spel. Lieke is gelukkig weer fit."

Nielsen gunt Oranje de plaats in de finale. "Ze verdienen het, ze hebben heel goed gespeeld. Maar ze moeten één ding van ons weten: we hebben veel blessures en tegenslagen gehad in de kwalificatie. En ook op het EK zelf. Maar we zijn er nog steeds. Dus we zijn gevaarlijk. Als ze ons één vinger geven, nemen we de hele hand."

STER reclame