NOS NieuwsAangepast

Het beste uit het Oog: wat de fipronil-affaire zegt over onze omgang met vee

Supermarkten en pluimveehouders proberen te voorkomen dat nieuwe eieren die besmet zijn met anti-luizenmiddel fipronil op de markt komen. Zo halen supermarkten de besmette eieren uit de schappen en kunnen pluimveehouderijen hun stallen reinigen. Sommigen besluiten, uit economische overwegingen, hun kippen te ruimen.

In het beste van het Oog deze week een gesprek met Bart Gremmen, professor Ethics in Life Sciences van de Wageningen Universiteit. Hij pleit ervoor om de economische denkwijze over vee te verruilen voor een manier van denken die meer lijkt op het denken over huisdieren en wilde dieren. Hij denkt dat dit soort problemen en bijvoorbeeld grote stalbranden zo minder vaak zullen voorkomen.

Programmamaker en Frankrijkkenner Wilfred de Bruijn vertelt in de heldenserie van het Oog over zijn bewondering voor de Franse journalist en radicale homorechtenactivist Didier Lestrade. De grove acties die Lestrade organiseerde voor seropositieve Fransen maakten een blijvende indruk op De Bruijn. Het activisme van Lestrade inspireerde De Bruijn om de media te zoeken nadat hij in elkaar was geslagen.

Met de groei van het aantal elektrische auto's op de weg groeit ook de vraag naar kobalt, een essentiële grondstof voor de batterijen van de wagens. Dirk-Jan Koch, speciaal gezant voor natuurlijke hulpbronnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelt wat kobalt nu eigenlijk is. Hij woonde jaren in Congo, waar veel kobalt wordt gewonnen, en ziet in de mijnbouw kansen, maar ook grote risico's.

In het Oog ook aandacht voor de negentigste verjaardag van het Chinese Volksleger. Jan van der Putten vertelt over het groepje guerrillastrijders dat uitgroeide tot een snel moderniserende strijdkracht. Wat wil president Xi Jinping laten zien met de grootse viering van het jubileum?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl